П’ятниця, 26 Квітня, 2024
Бiльше

    Я в цій церкві виріс, але вона зробила все, щоб стати ворогом України – Андрій Пінчук, УПЦ (МП)

    Велика кількість священників і ще більша кількість вірян УПЦ(МП) сприймають обшуки СБУ і все, що відбувається в плані санкцій РНБО проти деяких єпископів УПЦ (що в єдності з МП) досить позитивно.

    Про це в ефірі Радіо НВ сказав Андрій Пінчук, клірик Дніпропетровської єпархії УПЦ (МП), керівник Благодійної установи «Іоаннів центр»

    Все тому, що УПЦ (МП) давно вже втратила внутрішню силу і бажання з одного боку до якогось самоочищення, з другого – щоб все ж таки приборкати колабораціонізм серед духовенства, в тому числі й найвищого. А з третього боку, щоб врешті решт стати справді українською Церквою.

    Риба гниє з голови, і керівництво УПЦ (МП) запустило руйнівні процеси, які поступово руйнують внутрішні церковні інституції. І зараз це набуло таких мастабних рис. що загрожує існуванню УПЦ (МП), як релігійної спільноти. Бо в середині Церкви не лишилось мудрості, вважає Андрій Пінчук.

    “Мені ще погроз не надходило. але деякі священники і віряни закликають замовкнути і робити вигляд, що *король одягнений*. Зараз дії митрополита Онуфрія (Березовського) викликають сум і жаль, навіть здивування”- каже клірик УПЦ(МП)

    На думку священника, УПЦ (МП) весь період незалежності України- профукала. Вона не зробила жодних змін в середині себе, задля того, щоб повернутися до християнських основ. УПЦ (МП) за весь час існування в незалежній Україні зробила все, щоб церква стала маргінальною, щоб вона стала ворогом суспільства, щоб вона не могла виконувати свої функції з 1991 року.

    На питання, чому священник не перейшов до ПЦУ після 2018 року, Андрій Пінчук дає таке пояснення:

    “Я в цій Церкві виріс, і мене повязує з нею моя особиста історія, люди, яких я зустрів, і священники (не всі в УПЦ (МП) такі як верхівка, яких уже краще називати не єпископами, а топ-менеджерами). Там велика кільість вірних, які вболівають за Україну.

    Діалог УПЦ (МП) з ПЦУ неможливий, бо “яструби з УПЦ (МП) дуже сильні”. Однак і в ПЦУ є велика частина, яка не хоче діалогу. Тому він просто не можливий, вважає Андрій Пінчук. І додає , що і одні, й інші займають неконструктивну позицію. Єдиним посередником може стати держава, тому нинішня позиція, про те, що держава поза Церквою – хибна. Релігійна політика має стати активніша.

    Повну розмову можна послухати тут:

    Найсвіжіше

    Популярне