Четвер, 18 Квітня, 2024
Бiльше

    Митрополит Епіфаній зустрівся з архієпископом Кентерберійським Джастіном Велбі

    Предстоятель ПЦУ 1 грудня 2022 року зустрівся з духовним очільником світової англіканської спільноти архієпископом Кентерберійським Джастіном Велбі, який прибув до України з візитом солідарності.

    Про це повідомила пресслужба ПЦУ.

    У зустрічі також взяли участь англіканський єпископ Європи Роберт Іннес, радник з екуменічних питань Церкви Англії канонік Джеремі Морріс та заступник голови Управління зовнішніх церковних зв’язків ПЦУ архієпископ Чернігівський Євстратій.

    Архієпископ Велбі подякував митрополиту Епіфанію за зустріч.

    «Коли ми з Вами розмовляли у Ламбетському палаці цього липня я обіцяв приїхати до Києва, щоби засвідчити нашу підтримку народу України. Цей візит є дуже коротким, тому ми не можемо відвідати все, що хотіли би. Але я не вважав за можливе очікувати на більш тривалий візит, який, я вірю, станеться у майбутньому. Тому дякую за нашу зустріч та хочу почути від Вас, як ми можемо підтримати українців, особливо в час зими, коли найбільш вразливі – діти та найстарші – зіткнуться з найбільшими викликами?»

    Предстоятель Православної Церкви України подякував духовному провіднику англіканської спільноти за підтримку, за молитву і за тверду позицію в осудженні російської агресії проти України.

    «Дякую, що Ви, як і було сплановано під час нашої зустрічі в Лондоні, прибули до Києва, хоча ця подорож є складною. Ваш візит є історичним, адже вперше Архієпископ Кентерберійський відвідує країну, яка переживає іноземну агресію. Ми цінуємо підтримку Британії та підтримку Церкви Англії і англіканської спільноти, цінуємо ваші молитви за перемогу правди і мирі в Україні. Ворог обстрілами цивільної інфраструктури, терором проти мирного населення намагається залякати наш народ, але це йому не вдасться, як не вдалися інші його плани. Ми переможемо агресора, бо правда – на боці України, а наш дух є сильним і віра – незламною», – зазначив Блаженнійший владика.

    Митрополит розповів про гуманітарну діяльність Церкви, про ті проєкти, які вже втілюються в життя, зокрема щодо побудови модульного житла для постраждалих і створення при парафіях на півночі Київщини «Пунктів незламності».

    Також Предстоятель ПЦУ відповів на питання про міжконфесійні відносини в Україні.

    «Народ, суспільство і держава очікували від Московського Патріархату в Україні зміни позиції. Минуло 9 місяців повномасштабної війни, 6 місяців від часу їхнього зібрання та декоративних декларацій про зміни, але реальних змін не відбулося. Внутрішнє ототожнення себе зі «святою руссю», з ідеями «русского міра» надалі має там визначальний вплив. Людей це обурює і вони вимагають змін. Ми не раз казали, що відкриті до діалогу без попередніх умов, але з боку митрополита Онуфрія є заборона на будь-які зустрічі, навіть неформальні та без висвітлення, бо він не вважає нас ані Церквою, ані навіть віруючими», – сказав Митрополит Епіфаній.

    Архієпископ Велбі зазначив, що він особисто щодня молиться про Україну.

    «Моя позиція – не обіцяти багато, але зробити більше, ніж обіцяв. Ми наступного тижня матимемо зустріч єпископів, на якій надамо звіт про нашу подорож та пропонуватимемо конкретні кроки з допомоги для потребуючих в Україні», – підкреслив англіканський ієрарх.

    Користуючись нагодою Митрополит Епіфаній висловив співчуття з приводу смерті королеви Єлизавети II. «Дякую Вам за ці добрі слова про нашого спочилого суверена – вона справді була прикладом віри та відданого служіння. Так вона жила, так вона відійшла від цього світу. Впевнений, що її син король продовжить це служіння так само віддано і з вірою», – зазначив у відповідь Архієпископ Кентерберійський.

    За підсумками зустрічі сторони домовилися про продовження співпраці, зокрема в гуманітарній сфері.

    Найсвіжіше

    Популярне