Середа, 17 Квітня, 2024
Бiльше

    Митрополит Іоан на Тальнівщині звершив Богослужіння у церкві, яка перейшла до ПЦУ

    У невеличкій церкві села Майданецького на Тальнівщині ніде було голці впасти. Люди, від великого до малого, чекали на приїзд єрарха ПЦУ, митрополита Черкаського та Чигиринського Іоана, повідомляє “Віче“.

    Візит у село був першим, саме напередодні храмового свята у селі – Архістратига Михаїла. Варто наголосити, що це було перше Богослужіння за участі Митрополита у церкві, яка навесні цього року перейшла з-під юрисдикції московського патріархату до Православної церкви України. Тож це ще більше згуртувало людей.

    “А ви скажете, коли він приїде? Боюся, щоб не пропустити цей момент”, – хвилювалася одна з жінок, закутана у світлу хустину. Ми запевнили, що Митрополита вона точно впізнає, тож хвилюватися не варто.

    Архієрея Іоана прямо на порозі церкви зустрічали дівчата з хлібом на вишитому рушникові та квітами, а в притворі заспівав церковний хор.

    Літургія відбулася у співслужінні зі священниками Тальнівщини, а також отця Іллі з Новоархангельська, який прибув, аби підтримати настоятеля церкви у селі, отця Володимира. Цього дня молилися за українських військових, які боронять Україну, за полеглих воїнів, за мир і добробут у країні та перемогу. Митрополит Іоанн подякував усім, хто прийшов цього дня до храму Божого – жителям села та громади, церковному хору, який так гарно зустрічав, подякував за теплий прийом.

    У своїй промові він зазначив, що війна триває на різних фронтах, і релігійний – один із них, досить потужний. Саме з релігійної складової, на його думку, власне, і почалася ця війна.

    “Ця релігійна складова дуже потужна, вона вселяла в уми українців те, що ми не повинні мати окремої держави, що ми є один, «єдіний» народ так званий, що нема такого народу – українці, – зазначив Митрополит. – Наскільки потужним був вплив москви через релігійні чинники в тому числі для просування оцієї ідеології «руського міра» і за кордоном. Боялися проти нього йти. Лише українці, повставши, почали громити цю силу і показали, що боятися там нема чого, що насправді отой велетень має глиняні ноги і сокрушиться і від правди Божої, і від української потуги, міці, сили. Тому що правда з нами. В Україні близиться той час, коли буде єдина помісна автокефальна канонічна православна церква, з Томосом, офіційним документом про визнання від Матері-церкви, від Вселенської патріархії”, – розповів митрополит ПЦУ.

    “Слава Богу, що ваша громада і отець Володимир прийняли це рішення. Коли важко нашому народу, нашій Батьківщині, ви повністю розгромили «русскій мір» у своєму середовищі і таким чином ще більше українського з’явилося на лоні нашої неньки-України. Ми не тішимо себе ілюзіями, знаємо, що наближається час кінця панування «руського міра» в Україні. Після звільнення усіх територій видимих буде остаточне звільнення і невидимих територій – наших душ – від цієї ідеології. Тому я щиро сьогодні молюся з вами, браття і сестри, спільно за наших воїнів, за нашу неньку-Україну, шаную ваш вибір, отця Володимира”, – сказав митрополит Іоан.

    Завершилося Богослужіння сповіддю та святим Причастям. Приємно, що у церкві було багато дітей, адже ще змалку батьки, рідні зрощують у їхніх сердечках любов до Господа та наставляють на шлях істинний.

    Нагадаємо, священник ПЦУ розповів, чи може церковна реформа спричинити розкол. Також предстоятель ПЦУ звершив заупокійну молитву за жертв Голодомору.

    Фото: viche

    Фото: viche
    Фото: viche

    Найсвіжіше

    Популярне