Понеділок, 29 Квітня, 2024
Бiльше

    Священник ПЦУ розповів, чи може церковна реформа спричинити розкол

    Православні українці можуть відзначати Різдво 25 грудня. 18 жовтня Синод ПЦУ дозволив проводити чин різдвяного богослужіння за новим стилем. Утім серед прихожан церкви та навіть отців думки з цього приводу розділились. Одні вважають це єдиним шляхом приєднання до всього цивілізованого світу, інші наголошують, що процес переходу повинен бути системним, а ще дехто впевнений, що з реформою не варто поспішати, щоб не роз’єднувати українців

    Протоєрей, голови інформаційно-видавничого центру Волинської єпархії Православної церкви України Віталій Собко прокоментував для “Еспресо” це питання.

    Дозвіл, що стосується лише одного свята, виглядає нелогічним

    Потрібно було, одночасно з цим дозволом, одразу дозволити парафіям повністю перейти на новоюліанський календар

    На думку отця Віталія, рішення Священного синоду наближає перехід на  новоюліанський календар. Воно продемонструвало, що є певний запит суспільства і таке важливе питання вже потребує обговорення. Утім священник не вважає це рішення системним.

    “Швидше за все, рішення спрямоване на практичне вивчення настроїв, як реагують громади та й самі священнослужителі. Як на мене, можна було б не просто дозволити відслужити різдвяну службу 25 грудня. Потрібно було, одночасно з цим дозволом, одразу дозволити парафіям повністю перейти на новоюліанський календар”, – зазначив отець.

    На його думку, дозвіл, що стосується лише одного свята, вириваючи його з загального календаря, виглядає нелогічним.

    “Наша церква живе за юліанським календарем, а тут дається дозвіл відслужити службу за новоюліанським. У цей день той, хто буде святкувати, на один день звільняється від посту. А наступний день вже треба постити, і аж до 7 січня. Виходить трішки нелогічно”, – пояснює священнослужитель. Крім того, він звертає увагу, що наразі рішення стосується лише цього року.

    Отець Віталій також пригадав випадок кількарічної давності, коли митрополит Михаїл (митрополит Луцький і Волинський. – Ред.), який є поборником переходу на новоюліанський календар, служив різдвяну службу в грудні ще тоді, коли на це не було відповідного дозволу.

    Є чимало ризиків у переході на новоюліанський календар. Якщо б люди їх усіх знали, тоді, гадаю, задумалися б  і  ймовірно були б не готові.

    “У нашому кафедральному соборі у Луцьку ще три роки тому служили різдвяну службу 25 грудня. Це була резонансна подія, про неї писали різні ЗМІ. І тоді рішення синоду було кардинально протилежним. Крок нашого владики засудили, зробили йому зауваження. Обґрунтували, що неможливо виривати так з контексту одне свято. На той момент це було правильне і логічне обґрунтування. Але через три роки священний синод сам вирвав із богослужбового кола один день і зробив фактично те саме, що митрополит Михаїл кілька років тому”,- пригадує він.

    Священник також має сумніви стосовно обізнаності вірян у цьому питанні. Він не впевнений, чи всіх громадах розуміють, що перенесуть не лише святкування Різдва, але й усі інші дати великих і малих свят, храмових празників і днів ангелів.

    “Є чимало ризиків у переході на новоюліанський календар. Якби люди їх усіх знали, тоді, гадаю, задумалися б  і  ймовірно були б не готові. Наголошу, ризиків багато, плюсів менше. Але якщо побудувати системний підхід переходу, то плюси можуть переважати”, – зазначив отець Віталій.

    Переваги переходу на новий календар

    За словами протоєрея, одна з переваг полягає в тому, що віряни Православної церкви України перейдуть на точніше літочислення з астрономічної точки зору. Григоріанський календар у XVI столітті ввели саме через неточності юліанського, запровадженого ще до нашої ери. У XX столітті з’явився новоюліанський календар. Він ще кілька століть збігатиметься з григоріанським і саме за ним живе значна кількість православних церков світу.

    “Важливим і актуальним плюсом переходу на новоюліанський календар є те, що перехід стане ударом по “русскому міру”. За неточний і застарілий юліанський календар дуже сильно тримається російська церква, а також ті церкви, які тяжіють до неї або перебувають під її впливом. Так, за старим юліанським календарем живуть грузинська, єрусалимська, сербська, македонська, російська церкви. І ми з ними”, – сказав церковний служитель.

    Які загрози несе перехід на новий стиль?

    Разом із тим, отець чітко застеріг і від негативних моментів, які можуть статись внаслідок переходу на новоюліанський календар.

    “Найбільший мінус – це загроза чергового розколу. І це не просто побоювання, а дуже серйозна небезпека. Зараз у багатьох церквах, де відбувся перехід, сталися розколи на так званих “старостильників” і “новостильників”. Подекуди ці розколи є глибокими та великими. Старостильні православні християни, які не захотіли переходити, налічують велику кількість громад. В Україні й так православ’я поділене. А тут може статись так,  що сама Православна церква України може розділитись через це питання”, – пояснив отець Віталій.

    Окрім того, він побоюється, що одномоментне впровадження новоюліанського календаря може уповільнити перехід громад із московського патріархату до Православної церкви України.

    “Перехід і так є для них є непростим рішенням і значним кроком у їхній свідомості. А тут ще й довелося б змінювати стиль. Це може стати непідйомним кроком вперед”, – веде далі духівник.

    Також до мінусів Віталій Собко відніс і те, що старий юліанський календар, попри свої неточності, став складовою національної ідентичності. Саме до юліанського календаря прив’язані дати традиційного укладу життя – різноманітні народні прикмети, прогнози погоди тощо.

    “Варто було б оголосити про перехідний період, коли у ПЦУ діятимуть обидва календарі”

    Віталій Собко має деякі пропозиції як зробити процес переходу на новий календар якомога безболіснішим для суспільства.

    Має бути гарантована свобода вибору, мирне співіснування і взаємна повага послідовників обох стилів.

    “Насамперед, мала б бути одностайність серед нашого єпископату щодо того, аби змінити питання: “Чи варто переходити?” на питання: “Переходити треба, але як і коли?”. Повинна бути одностайність з цього приводу. Тоді вже можна оголосити про подання стратегій чи дорожніх карт такого переходу”, – роз’яснив отець. “Гадаю, Священному синодові варто було б оголосити про перехідний період, коли у ПЦУ діятимуть обидва календарі. Особливо, має бути гарантована свобода вибору, мирне співіснування і взаємна повага послідовників обох стилів. Такі приклади, коли в одній помісній церкві парафії живуть за двома календарями й мирно співіснують, у світі є”, резюмував протоєрей.

    Згідно з соціологічним дослідженням, яке проводила група “Рейтинг” минулого року, станом на 20-22 грудня зафіксовано, що 26% українців підтримують перенесення Різдва на 25 грудня. Поряд з цим лише 4% святкують Різдво 25 грудня, 71% роблять це 7 січня, а ще 18% відзначають свято двічі – і 25 грудня, і 7 січня. За п’ять років кількість противників переходу зменшилась із 69% до 58, а кількість прихильників – зросла з 15 до 26 відсотків.

    Нагадаємо, Громада на Тернопільщині закликає святкувати Різдво 25 грудня.

    Найсвіжіше

    Популярне