Субота, 20 Квітня, 2024
Бiльше

    У Німеччині експонують «Мозаїку українсько-єврейського життя»

    В Єврейському музеї міста Аугсбурга (Німеччина) проходить виставка «Голоси. Мозаїка українсько-єврейського життя».

    Герої виставки розповідають свої особисті історії, з яких складається картина життя українських євреїв за останні сто років. Кураторами виставки стали два історики з України, повідомляє Jewish News.

    Виставка відтворює картину життя єврейської громади в Україні з 20-х років XX століття до теперішнього часу: розмірений уклад доіндустріальних штетлів та міжкультурні зв’язки 20-30 років, трагедія Голокосту, боротьба за культуру пам’яті після Другої світової війни на тлі антисемітської політики СРСР, відновлення єврейської життя у незалежній Україні, а також реалії єврейської громади України після повномасштабного вторгнення РФ.

    Ідея розповісти про історію єврейської громади в Україні належить директору Єврейського музею Кармен Райхерт (Carmen Reichert). Концепція виставки була готова ще на початку 2022 року, проте після початку повномасштабної російської агресії в Україні стало очевидним: говорити про життя українських євреїв неможливо без згадки про сучасні драматичні події в країні. А для цього потрібні були дослідники, знайомі не лише з українськими реаліями, а й з історією єврейських громад в Україні. І тоді Єврейський музей в Аугсбурзі залучив до організації виставки двох молодих українських істориків, які раніше працювали в Меморіальному музеї тоталітарних режимів «Територія терору» у Львові: Дар’я Резник та Андрій Шесталюк. Вони стали кураторами виставки.

    Відеосвідоцтва, зібрані та записані українськими партнерами — громадською організацією «Після тиші» зі Львова, Меморіальним центром Голокосту «Бабин Яр» у Києві та львівським медіа-архівом, – куратори пізніше доповнили інтерв’ю з українськими євреями, що емігрували до Німеччини, і тими, хто сьогодні живе в Україні в умовах війни.

    Загалом експозиція налічує 16 відеоінтерв’ю: 16 людей розповідають свої особисті історії, в яких відображається життя української єврейської громади за останні сто років. Доповнюють експозицію фотографії – від чорно-білих, зроблених ще до Другої світової війни або одразу після неї, до сучасних.

    Найсвіжіше

    Популярне