П’ятниця, 26 Квітня, 2024
Бiльше

    Нова «атака» Албанської Церкви на Вселенський Патріархат через українське питання

    Албанська православна Церква вкотре висловила свою опозицію проти процесу надання Вселенським Патріархатом автокефалії Православній Церкві України.

    З нагоди аспірантської дисертації архімандрита о. Григорія Фармакіса (Головний Секретар Вселенського Патріархату) «Про розгляд Константинопольською Матір’ю-Церквою церковного питання в Україні (питання рукоположень)», Албанська Церква наголосила, що надання Української Автокефалії «не принесло ані миру, ані єдності», але наслідки цього рішення були «невигідні всьому православ’ю», повідомляє Orthodox Times.

    Він зазначив, що те, що згадується в документі про надання автокефалії Албанській Церкві в 1937 році, «є неточним і побічно вводить в оману».

    В Албанській Церкві підкреслили, що всі випадки розколу, як і різні хвороби, не лікуються однаковим лікуванням, і для кожного потрібне інше. «Те саме стосується і розколів».

    При цьому наголошується, що «Албанська Церква не прийняла російську точку зору, навпаки, вона першою вказала і засудила використання таїнства Божественної Євхаристії для нав’язування позицій Московського Патріархату».

    Водночас в Албанській Церкві заявили, що жодним чином не ставлять під сумнів право на апеляцію або необхідність надання Україні автокефалії.

    Там запропонували застосувати ту саму процедуру, яка призвела до розв’язання Мелітіанського розколу Першим Вселенським Собором водночас заявивши, «як і належить, зі справжньою любов’ю, розумне догматичне застереження щодо процесу надання автокефалії».

    Насамкінець, було підтверджено необхідність скликання Всеправославного зібрання, щоб «врегулювати церковне питання, яке турбує православних у всьому світі».

     

    Найсвіжіше

    Популярне