Четвер, 28 Березня, 2024
Бiльше

    Собор Єпископів УПЦ США звернувся з нагоди Дня Ветеранів США

    У вівторок, 11 листопада 2022 року, у США відзначається  День ветерана. У цей день Собор Єпископів УПЦ США звернувся до вірян із закликом про молитву за військовослужбовців.

    «У вівторок, 11 листопада 2022 року, відзначається День ветерана! У цей день ми згадуємо всіх тих, хто служив нашій великій нації – чоловіків і жінок, які, ризикуючи життям, захищали наш спосіб життя та цінності, якими ми дорожимо, а також свободу, яка гарантує це життя і ці цінності. Ми у величезному боргу перед тими, хто загинув при виконанні службових обов’язків, тими, хто постраждав під час війни та з інших причин, і звичайно, всіма тими, хто вийшов у відставку з військової служби. Масштаби такої вдячності неможливо виміряти. Жертви, на які пішли наші ветерани та їхні родини, є фундаментом свободи. Без зусиль усіх солдатів, авіаторів, моряків, морських піхотинців, берегових охоронців та їхніх родин ми б не мали уявлення про те, що таке ця свобода», – йдеться у зверненні митрополита Антонія та архієпископа Даниїла, повідомляє сайт УПЦ США.

    Єрархи нагадали, що відзначати День ветерана почали майже століття тому. Об 11-й годині 11-го дня 11-го місяця 1918 року союзні держави та Німеччина оголосили перемир’я – тимчасове припинення бойових дій – у Першій світовій війні. Відзначений як День перемир’я наступного року, 11 листопада став офіційним федеральним святом у Сполучених Штатах Америки у 1938 році. Після Другої світової та Корейської воєн День перемир’я став Днем ветеранів – святом, присвяченим американським ветеранам усіх воєн.

    «Відзначаючи цьогорічний День ветеранів та готуючись до святкування Дня подяки, це ідеальний час для наших парафіяльних громад долучитися до служіння діючим військовим та їхнім сім’ям, які залишилися на фронті», – зазначають в УПЦ США.

    Єпископи пропонують декілька ідей:

    Зверніться до солдатів

    – Вшановуйте військових, які розташувались на позиції, молячись за безпеку та мир. Включіть солдатів, які перебувають на службі, до щотижневого молитовного списку. Муніципальні офіси наших міст і селищ ведуть списки солдатів і ветеранів громади, які перебувають на бойових позиціях.

    – Надсилайте вітальні листівки та особисті листи із заохоченням.

    – Запропонуйте дітям написати листи подяки та намалювати малюнки для військових, особливо в особливі моменти, такі як День ветеранів. Це хороший проект для цілого класу.

    – Зберіть і відправте посилки з допомогою або спеціальними ласощами.

    Зверніться до родин ветеранів та солдатів, які перебувають на військовій службі

    – Визначте сім’ї військових у вашій громаді.

    – Чи є серед них поранені ветерани? Запропонуйте їхнім сім’ям допомогу з роботою по господарству, виконанням доручень, доглядом за дітьми, відпочинком та транспортуванням на зустрічі.

    – Створіть товариство “тільки для ветеранів”. Резервістам і ветеранам, особливо в районах, віддалених від військових баз, часто важко знайти інших людей, з якими можна поговорити про свій військовий досвід. Ті, хто пройшов бойові дії, особливо потребують спілкування з іншими ветеранами бойових дій. Почніть з ветеранів будь-якої війни, які є у вашій громаді.

    – Свята можуть бути особливо важкими для сімей військових, які часто переїжджають і зазвичай живуть далеко від родичів. Запросіть їх розділити з вашою сім’єю спільний відпочинок або трапезу. Надайте їм хорошу інформацію про громаду, наприклад, де можна купити найсвіжішу справжню різдвяну/новорічну ялинку або найкращі новорічні прикраси; які паради, концерти та фестивалі проводяться щорічно; і особливо проінформуйте про релігійні служби та пам’ятні заходи, які пропонуються в громаді. Запитайте, якої додаткової підтримки вони потребують під час свят, поки їх близька людина перебуває на службі.

    – Запрошуйте членів сімей військовослужбовців брати участь у громадських проектах разом з іншими членами парафіяльної родини.

    Завжди моліться за військовослужбовців та їхні родини.

    У цей День ветеранів 2022 року Собор єпископів, духовенство та миряни Української Православної Церкви США висловлюють глибоку вдячність українсько-американським ветеранам та всім тим ветеранам, чия служба у збройних силах зберегла фундамент свободи, справедливості та рівності, на якому була збудована і залишається закріпленою США.

    У той час, як 11 листопада нація зупиняється, щоб відзначити День ветеранів, давайте всі разом подякуємо за наших 25 мільйонів військових ветеранів, подякуємо Богу за їхню жертву, відданість та служіння Батьківщині. В УПЦ США закликали помолитись за тих, хто бореться з інвалідністю та болем, фізичним, емоційним чи духовним, просячи Бога принести сильне зцілення та оновлення.

    «Насамкінець, у ці вихідні до Дня ветеранів і не тільки, давайте насправді скажемо: “Дякуємо за вашу службу!” усім ветеранам, яких ми знаємо, і зробимо те ж саме з будь-якими військовослужбовцями Збройних Сил у формі, де б ми їх не зустріли – навіть в аеропорту. Сьогоднішні військовослужбовці будуть ветеранами майбутнього, і наші добрі жести можуть стати тим єдиним спогадом, який зігріє їхні серця у важкі часи», – підсумували в зверненні єрархи УПЦ США.

    Найсвіжіше

    Популярне