Четвер, 25 Квітня, 2024
Бiльше

    В Україні та світі у синагогах вшанують пам’ять жертв Кришталевої ночі

    У середу, 9 листопада, в синагогах і церквах по всьому світу горітимуть вогні, щоб вшанувати Кришталеву ніч, «Ніч битого скла», під час якої у 1938 році у нацистській Німеччині було вбито десятки євреїв і підпалено сотні синагог. Цей антисемітський масовий акт вандалізму дав поштовх Голокосту у Європі.

    Ініціатива під назвою «Світло із синагоги», організована Ізраїльським релігійним рухом кібуців, повільно розвивалася протягом останніх 15 років. Громади, які беруть участь, просять вшановувати пам’ять жертв листопадового погрому 1938 року, а також підтримувати світло ввімкненим до ранку, повідомляє Jewish News.

    Далія Йоханан, координатор проєкту «Світло із синагоги», запустила його 2008-го разом із лідерами Всесвітньої сіоністської організації (WZO).

    Очікується, що цього року у заході візьмуть участь понад 400 синагог в Ізраїлі, а також сотні синагог і навіть церков за межами єврейської держави. В Аргентині, наприклад, пам’ятні заходи пройдуть у 50 синагогах.

    Участь також візьмуть декілька синагог в Україні, зокрема громади у Києві, Харкові та Анатевці. Але через триваюче вторгнення Росії в Україну та правила відключення світла, синагоги в країні, де живуть за різними даними близько 200 000 євреїв, світло буде ввімкнене максимум до 23:00.

    Найсвіжіше

    Популярне