П’ятниця, 19 Квітня, 2024
Бiльше

    Пішли вони за власною ініціативою – намісник Києво-Печерської лаври про «вигнання» ченців, які поминають Кіріла

    Ченців, які поминали Московського патріарха Кіріла, не виганяли з Києво-Печерської лаври. Вони самі залишили лавру без благословення, бо вважали, після Собору УПЦ (в єдності з Московським патріархатом) вони тепер нібито розкольники.

    Так намісник Києво-Печерської лаври УПЦ (в єдності з Московським патріархатом) митрополит Павло прокоментував «СПЖ» інформацію російських ЗМІ про «вигнання» з монастиря насельників, які наполягають на поминанні патріарха РПЦ Кіріла.

    «Ніхто нікого не вигнав та не виганяє за такі дії, – сказав намісник лаври. – Є люди, які після Собору УПЦ заявили, що ми тепер нібито розкольники. Вони перестали причащатися, ходити до храму та спілкуватися з братією. В результаті вони самі покинули монастир, але зробили це без благословення. Це чернець Лазар, о. Єлевферій та о. Климент».

    За словами намісника, у Лаврі патріарха Кіріла згадують у молитвах усі охочі насельники, але на службах виконуються рішення Собору. Щодо незгодних, то митрополит наголосив: пішли вони за власною ініціативою.

    «Я не виганяв нікого, витримав паузу. Потім запросив їх до себе і запитав – чому ви не причащаєтесь? Адже вони ходили храмами, де Патріарха поминають, але навіть там ніде не причащалися. Я вважаю, що для ченця та священика це дуже тривожний знак. Адже за канонами, якщо священнослужитель не причащається протягом трьох недільних днів, то він має бути вивержений із кліру. А тепер уявіть, де травень (Собор УПЦ відбувся 27 травня – Ред.), а де – листопад», – сказав митрополит Павло.

    Він розповів, що насельники, що пішли, протягом довгого часу багато уваги приділяли темам, які того не цілком заслуговували: «Коли Патріарх зустрівся з папою римським (у Гавані, – Ред.), вони мені наполегливо розповідали, що Патріарх – єретик, тепер ось інша крайність. Коли була популярна боротьба з кодами, вони виступали проти кодів, коли з’явився коронавірус, вони були проти, щоби братія здавала аналізи».

    Оскільки мешканці пішли без благословення, вони зараз перебувають під забороною: «Але якщо хтось із ігуменів чи намісників погодиться прийняти їх до себе, він може написати мені листа і тоді я заборону зніму. Зроблено це, щоб не було хитання чернечого та священицького чину».

    Найсвіжіше

    Популярне