Четвер, 25 Квітня, 2024
Бiльше

    На Львівщині оцифрували ще три храми на випадок руйнувань від обстрілів

    На Львівщині продовжують оцифровувати пам’ятки архітектури на випадок руйнувань через російські ракетні обстріли.

    Три храми у Жовкві відтепер також мають власні 3D-моделі. Йдеться про церкву Пресвятого Серця Христового, церкву святого священномученика Йосафата та костел святого Лаврентія.

    Сканували святині за фінансової підтримки інституту Polonika та швейцарської фундації Aliph Foundation у межах проєкту #SaveUkrainianHeritage, повідомляє photo-lviv.in.ua.

    «Працювати з об’єктами культурної спадщини завжди цікаво, бо ніколи не знаєш, на що можеш натрапити і які цікавинки віднайдеш. До прикладу, у церкві Серця Христового ми були здивовані побачити фрески не лише на релігійну, але й національну тематику. Зачаровані, ми повертались розглядати їх по кілька разів. А у костелі святого Лаврентія, щоб відсканувати горище, нам довелося підніматися вгору дуже вузьким проходом, – це трішки лячно і незвично, але цікаво», – зазначив Андрій Гривняк, співзасновник компанії, що проводила оцифровування.

    Кожній із трьох відсканованих святинь фахівці присвятили по два дні роботи: встановлювали півтори-три сотні скануючих станцій, знімали від двох до чотирьох тисяч фотографій, залежно від специфіки та деталізованості храмів.

    «Найважливіші пам’ятки вже мають свої 3D-копії – раніше були оцифровані: Жовківська синагога, Жовківський замок та церква Пресвятої Трійці, яка внесена до списку світової спадщини ЮНЕСКО. Тепер цей перелік збільшився ще на три храмами: костелом святого Лаврентія, церквами Пресвятого Серця Христового та святого священномученика Йосафата. Натомість у списку маємо багато цінних пам’яток інших населених пунктів Львівщини і навіть інших областей України», – підкреслив співзасновник компанії Юрій Преподобний.

    Від початку повномасштабної війни вже оцифрували 35 архітектурних пам’яток Львівщини. Зараз фахівці працюють над створенням 3D-моделей для ще 10-ти об’єктів.

    Найсвіжіше

    Популярне