П’ятниця, 26 Квітня, 2024
Бiльше

    Секретар Радбезу РФ вибачився за те, що його помічник назвав хасидів сектою

    Секретар Ради безпеки Росії Ніколай Патрушев вибачився за слова свого помічника Алєксєя Павлова, який назвав юдейський релігійний рух “Хабад Любавич” сектою.

    25 жовтня Алєксєй Павлов зробив заяву про “неоязичницькі культи” та “десатанізацію” в Україні. У ній він писав, що “звірства у російськомовних регіонах України творили засліплені ідеями фанатики”. Зокрема, Павлов заявив, що колишній прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк є саєнтологом, а колишній в.о. президента України Олександр Турчинов – пастор церкви неоп’ятидесятників “Слово життя”, повідомляє “Новая газєта”.

    “Ігор Коломойський – любавіцький хасид, хабадист, прихильник ультраортодоксального релігійного руху. Головним життєвим принципом любавичських хасидів є перевага прихильників секти над усіма націями та народами”, – написав Павлов.

    Після виходу статті головний рабин Росії Берл Лазар заявив, що матеріал є рупором для антисемітських заяв. Він також зазначив, що Єврейська громада Росії із крайнім подивом сприймає текст Павлова і вважає, що його тезу “важко сприйняти інакше, ніж образу мільйонів віруючих євреїв, у тому числі значної більшості євреїв Росії”.

    “Любавичські хасиди, релігійний рух ХАБАД є не “сектою”, а легітимною школою юдаїзму. Причому на сьогоднішній день найбільшим рухом у рамках хасидизму. Достатньо вказати на те, що 90% рабинів, що працюють в юдейських громадах Росії, належать до ХАБАДу, та й сам я теж любавацький хасид”, — сказав Лазар.

    У результаті Ніколай Патрушев опублікував вибачення за слова свого помічника.

    “У статті А.А.Павлова містилися помилкові рядки про любавичські хасиди. Прошу вибачення перед читачами видання і хотів би зазначити, що дане трактування відображає особисту точку зору А.А.Павлова і в жодному разі не є офіційною позицією Ради Безпеки Російської Федерації”, — заявив секретар Ради безпеки.

    Він також пообіцяв, що проведе відповідну роботу з автором колонки.

    Найсвіжіше

    Популярне