Субота, 20 Квітня, 2024
Бiльше

    Сьогодні вперше на загальноцерковному рівні в Україні вшановують ікону Божої Матері «Іверська-Мирненська (Мироточива)».

    Вперше на загальноцерковному рівні в Україні ми вшановуємо сьогодні ікону Божої Матері «Іверська-Мирненська (Мироточива)». Відповідне рішення було ухвалене на засіданні Священного Синоду 18 жовтня 2022 року. Ця ікона знаходиться у храмі, названому на її честь, в с. Мирне Хмільницького району на Вінниччині. Вона прославилась мироточінням і багатьма чудесними зціленнями.

    Про це пише ПЦУ.

    Вперше Іверська-Мирненська ікона Божої Матері замироточила на свято архістратига Божого Михаїла (21 листопада 2007 року). «Заплакала» вона, привезена настоятелем храму протоієреєм Віталієм Трачем з Браїловського жіночого монастиря, що знаходиться неподалік від Вінниці. Незабаром сльози змінилися крапельками ароматного мира. З того часу вона постійно мироточить. Іноді мироточіння буває настільки рясним, що за добу збирається понад літр мира. Чудесне миро роздають вірянам.

    До речі, назва села Мирне походить від слова «миро». Так місцеві жителі вирішили вшанувати святиню, перейменувавши село замість радянської Кіровки на назву, яка б нагадувала про чудо, яке Божа Матір явила тут.

    Зафіксовано чимало чудесних зцілень біля чудотворної ікони Божої Матері і від мира, що витікає з неї. Різні хвороби й немочі відступали перед чудесним Її ликом. Пам’ятною є історія родини, яка прилетіла з Німеччини, аби взяти цього мира для своєї доньки Вероніки, котра захворіла на туберкульоз кісток. Після відвідин храму, не встиг ще літак, на якому вони поверталися, приземлитися у Мюнхені, як дівчинці стало краще, за три дні – ще краще, а потім хвороба взагалі відступила. З вдячності родина подарувала Богородиці гарну корону, яка до сьогоднішнього дня прикрашає кіот ікони.
    Журналісти і науковці не раз намагалися «розсекретити» чудо цієї ікони, відправляли миро на різні експертизи. За результатами лабораторних досліджень встановили, що миро – це рідина-дистилят, але чому вона при цьому має такий особливий аромат, ніхто так і не в змозі пояснити. Ікону неодноразово витирали насухо, але миро продовжувало стікати. Причому, як спостерігали у храмі, миро не тече, а дійсно точиться і ніколи не витікає надмірно.

    Вшануймо святиню Подільського краю і всієї України – чудотворну мироточиву ікону Богоматері «Іверська-Мирненська». Нехай Божа Матір через чудодійний образ продовжує являти Свою милість усім, хто потребує Її допомоги.

    Найсвіжіше

    Популярне