Четвер, 25 Квітня, 2024
Бiльше

    Митрополит Кіккський Никифор примирився із предстоятелем Кіпрської Церкви

    Митрополит Кіккський і Тіллірійській Никифор примирився з архієпископом Нової Юстиніани і всього Кіпру Хризостомом II під час візиту до палацу Архієпископії 18 жовтня 2022 року. Зустріч єрархів відбулася у присутності ще двох священнослужителів, повідомляє orthodoxianewsagency.gr.

    Як розповіли агентству церковні джерела, взаємне прощення було метою візиту митрополита Никифора до Предстоятеля, який останніми днями дотримується постільного режиму через погіршення здоров’я.

    Під час зустрічі архієрей сказав предстоятелю Кіпрської Церкви: «Мій Благословенний, я прийшов, щоб ми могли простити один одного, щоб Христос застав нас обох у готовності». Потім митрополит Никифор та архієпископ Хризостом обійнялися. «Господь, нехай простить тебе», – сказав один. «Господи, пробач нас», – додав інший.

    Один із представників священноначалія Кіпрської Церкви підтвердив вищевикладене та розповів про нього в алегоричній формі:

    «Дізнавшись про цю подію, я згадав образ двох дітей-сиріт, відправлених своїми сім’ями в монастирі. Вони прожили там дуже важке життя в несприятливих умовах, трудилися й зуміли досягти вершин ієрархії. Ця боротьба, звісно, ​​закам’яніла їх, але в них вистачило сил наприкінці життя пробачити одне одного. Насправді особливих проблем у відносинах у них ніколи не було. Їхній світогляд в церковному співтоваристві завжди був схожим. Однак на життєвому шляху неминучі людські емоції та інші події, про які зараз не час розмірковувати. Важливо те, що вони зустрілися, обійнялися та пробачили одне одного. І я думаю, що після такого розвитку подій їхні душі здобули спокій. Ця зустріч – велике послання для православних».

    Хто такий митрополит Никифор

    Митрополит Кіккський і Тіллірійський Никифор – один із проросійських єрархів Кіпрської Православної Церкви, який виступив проти визнання Православної церкви України. Неодноразово висловлювався з цього питання у проповідях та ЗМІ. Рік тому він виступив на конференції в Москві, де повторив всі російські наративи щодо українського церковного питання. Надання Томосу ПЦУ він називав «наругою над священним інститутом автокефалії».

    На початку листопада 2020 року Вселенський патріарх Варфоломій І, сказав, що ті єрархи Кіпру, які виступають проти рішення свого Предстоятеля визнати Автокефалію Церкви України, роблять це не з церковного інтересу, а навпаки, через байдужість та служіння чужим цілям. 2 листопада 2020 року, кілька тижнів до засідання Синоду Кіпрської Церкви, виступаючи в ефірі телеканалу RIK, митрополит Никифор розповів про свою любов до Росії сказавши: «Ми не русофіли і не американофіли. Але нам не соромно визнати, що як одновірці ми завжди дивимося в ту сторону [в бік Росії]».

    Найсвіжіше

    Популярне