Субота, 20 Квітня, 2024
Бiльше

    Пролонговано на два роки Тимчасову угоду Ватикану з Китаєм про призначення єпископів

    У суботу, 22 жовтня, пресслужба Святого Престолу повідомила про те, що «Святий Престол та Китайська Народна Республіка, після належних консультацій та оцінювання, погодилися пролонгувати на ще одне дворіччя дію Тимчасової Угоди про призначення єпископів, підписаної 22 вересня 2018 року та вперше пролонгованої 22 жовтня 2020 року». Слід зазначити, що угода вступила в дію через місяць після підписання на два роки, а тому пролонгація відбувалася у жовтні, після закінчення обумовленого терміну.

    У повідомленні пресслужби Святого Престолу підкреслюється готовність ватиканської сторони підтримувати шанобливий і конструктивний діалог «задля плідного здійснення згаданої Угоди та подальшого розвитку двосторонніх стосунків, маючи на думці сприяння місії Католицької Церкви та благу китайського народу», повідомляє Vatican News.

    Про значення документа та його виконання в інтерв’ю для ватиканських медіа розповів кардинал П’єтро Паролін, Державний Секретар Святого Престолу, з яким спілкувався Редакційний Директор Дикастерії в справах комунікації Андреа Торніеллі.

    Забезпечити церковній спільноти пастирів

    Державний Секретар пояснив, що вона названа «тимчасовою», оскільки триває випробувальний період, бо «настільки важкі та делікатні ситуації вимагають належного періоду застосування, щоби перевірити ефективність і визначити моменти, які потрібно покращити». Крім того, спалах пандемії Covid-19 створив перешкоди для зустрічей між делегаціями. Це й стало причиною пролонгації в теперішньому статусі.

    «Папа Франциск з рішучістю й терпеливою далекоглядністю постановив прямувати далі цим шляхом не з ілюзією знайти досконалість в людських правилах, але з конкретною надією на те, що також і в настільки складному контексті китайським католицьким спільнотам вдасться забезпечити провід з боку пастирів, які будуть гідними та здатними до довіреного їм завдання», – зазначив він.

    Кардинал Паролін нагадав, що протягом історії Апостольська Столиця в делікатному і важливому питанні призначення єпископів неодноразово вдавалася до узгодження процедур із врахуванням особливих умов у якихось країнах, але без того, щоб применшувати те, що є суттєвим і фундаментальним для Церкви. Процедура, передбачена чинною угодою з КНР, за його словами, враховує особливі характеристики китайських історії та суспільства і становище Церкви в Китаї, вимоги, виставлені владою, так і потреби католицьких спільнот.

    Головні плоди угоди

    Відповідаючи на запитання про те, які плоди вдалося здобути протягом чотирьох років від вступу в дію Тимчасової угоди, Державний Секретар Святого Престолу відзначив три моменти. Насамперед те, що від вересня 2018 року всі єпископи Католицької Церкви в Китаї перебувають у повному сопричасті з Наступником святого Петра, й уже не відбувалися незаконні єпископські свячення. Другим плодом він назвав шість єпископських свячень, які відбулися в дусі угоди, згідно з встановленою процедурою, яка залишає за Папою останнє та вирішальне слово. Врешті, реєстрацію та визнання з боку владних інституцій як ієрархи отримали перші шість єпископів із так званих «підпільних».

    Далі ступати дорогою діалогу

    Кардинал Паролін визнає, що це тільки початок. Ще дуже багато дієцезій залишаються вакантними, в інших – дуже старенькі єпископи. Існують дієцезії, де дуже повільно йде процес примирення, а в інших, незважаючи на добру волю, не вдається започаткувати плідний діалог з місцевою владою. «Ми щиро сподіваємося що протягом наступного дворіччя вдасться знайти згідно з визначеною процедурою добрих кандидатів на єпископство для Церкви в Китаї. Очевидно, ми не приховуємо чималі труднощі, які стосуються конкретного життя католицьких спільнот, яким присвячуємо якнайбільшу увагу і для вирішення яких потрібні нові кроки вперед у стосунках співпраці, учасниками якої є Святий Престол, центральна влада, єпископи зі своїми громадами та місцева влада», – зазначає Державний Секретар Святого Престолу, додаючи:

    «В світлі великого уповання на Боже провидіння, зміцнені також світлими та стражденними свідченням багатьох китайських християн, Римські Архиєреї наших днів (святий Іван Павло ІІ, Бенедикт XVI, Папа Франциск) вирішили розпочати та підтримувати, долаючи перешкоди, дорогою конструктивного діалогу з Китаєм, на якій Тимчасова угода про призначення єпископів займає обмежену, але важливу частину».

    Найсвіжіше

    Популярне