Середа, 8 Травня, 2024
Бiльше

    Канони: музейні експонати чи засіб церковного життя? (відео)

    У черговому відео проєкту «Теолокація» – інтерв’ю з ректором ВПБА протоієреєм Володимиром Вакіним про «канонічний колапс» і шляхи виходу з нього.
    Отець Володимир – кандидат богословських наук, викладач канонічного права у Волинській православній богословській академії, тож церковні канони – його сфера зацікавлень. Розмову вів протоієрей Віктор Пушко, головний редактор єпархіальної радіостудії «Благо» та настоятель храму Софії – Премудрості Божої при Волинському національному університеті ім. Лесі Українки.

    Створені в середньовічній Візантії, часто тільки на потребу дня, декотрі канони не узгоджуються одні з одними і нинішньою практикою. Про деякі згадують лише для дискусій з опонентами, а про інші – невигідні для себе – змовчують. Є й такі, що про них теперішній людині незручно й говорити. Загалом канони необхідні для церковної діяльності, однак нерідко справляють враження артефактів давнини, недостатньо поєднаних із сучасністю.

    Але ж це фундаментальна частина Святого Передання, на якому разом зі Святим Письмом тримається вся споруда нашої Церкви. Тож чи можна дати раду цій суперечності? Яким має бути канонічне життя православ’я ХХІ століття? Богослови ставили ці питання й окреслювали коло можливих відповідей.

    Найсвіжіше

    Популярне