Субота, 20 Квітня, 2024
Бiльше

    ДЕСС відреагувала на заяву Синоду ПЦУ, щодо перешкоджання переходам збоку окремих чиновників

    Державна служба з етнополітики і свободи совісті відреагувала на заяву Синоду ПЦУ, у якій було сказано, що окремі органи державної влади та місцевого самоврядування перешкоджають переходам. ПЦУ згадала і за рекомендації ДЕСС, щодо переходів, «якими і так не проста процедура звільнення громади з московського ярма ще більше ускладнювалася і бюрократизувалася».

    У ДЕСС зазначили, що розробили рекомендації, щоб «допомогти вірянам України оформити рішення про вибір належності до певної спільноти так, щоб воно було юридично захищеним навіть у разі оскаржень».

    «Наші рекомендації допоможуть тим вірянам, які прагнуть вільно зробити свій вибір у законний спосіб і бажають його юридично оформити», – зазначили на сайті ДЕСС.

    «Як у 2021, так і 2022 роках половина всіх зареєстрованих статутів у ДЕСС – статути ПЦУ. Як у 2021, так і 2022 роках чверть усіх дій у ЄДР (державна реєстрація створення релігійної організації, змін до установчих документів, інші дії) – юридичні особи ПЦУ. Водночас організації ПЦУ становлять приблизно 1/7 релігійної мережі України (з урахуванням тих організацій, документи яких оформлені як УПЦ Київського патріархату). Отже, ПЦУ неодноразово успішно користувалася реєстраційними послугами ДЕСС, як і низкою інших. Її юристи перебувають на зв’язку з нами і мобільним телефоном, і електронною поштою», – йдеться у публікації ДЕСС.

    У ДЕСС наголосили, що органи державної влади працюють задля реалізації рівних прав і можливостей усіх громадян і в жодному разі не мають працювати в інтересах певної особи чи організації. «Повага до цього базового принципу – складова європейського та євроатлантичного курсу України, проголошеного в Конституції», – запевнили чиновники.

    Крім цього в ДЕСС пояснили, чому не реєструють статут релігійної громади ПЦУ в  Свято-Успенській Києво-Печерській Лаврі.

    «У документах для реєстрації статуту новоствореної релігійної організації її місцезнаходження має бути зазначене за адресою нерухомого майна, право власності або користування яким підтверджено згідно з чинним законодавством. На початковому етапі розгляду документів до ДЕСС було подано статут, який містив адресу, ідентичну адресі монастиря та Київської митрополії УПЦ (Предстоятель – митрополит Онуфрій), без жодних документів, що стосуються права власності або права користування для нової організації ПЦУ за цією адресою. Тому реєстрація не була можлива», – пояснюють в ДЕСС.

    Пізніше до ДЕСС було подано статути з іншими адресами, які можна пов’язати зі Свято-Феодосіївським монастирем ПЦУ, але знову-таки не було документів, що підтверджують наявність права власності або користування. Тому реєстрація не була можлива, пояснили в держустанові.

    «Ми завжди відкриті для діалогу й незмінно здійснюємо свою діяльність на підставі Конституції України та законів, гарантуючи з боку держави захист прав кожного громадянина України, незалежно від його релігійних переконань», – підсумували в ДЕСС.

    Найсвіжіше

    Популярне