П’ятниця, 26 Квітня, 2024
Бiльше

    Генсек ВРЦ закликав до “діалогу з РПЦ щодо богословської аргументації та підтримки війни”

    У теперішній ситуації важливо уточнити теологічне розуміння такого явища, як війна.

    Про це наголосив виконувач обов’язків генерального секретаря Всесвітньої Ради Церков протоєрей Іоан Саука під час зустрічі з Московським патріархом Кірілом у Москві.

    Іоан Саука припустив, що для міжцерковних відносин сьогодні було б корисним, якби патріарх Кіріл запропонував своє осмислення цієї теми, у тому числі що з богословської точки зору можна вважати священною війною, якими можуть бути підстави для участі у воєнних діях, яке значення самопожертви солдатів на полі бою, передає Orthodoxia News Agency.

    Протоєрей Іоан Саука також торкнувся теми закликів, що звучали з боку низки членів Всесвітньої Ради Церков, виключити з організації Російську Православну Церкву.

    “Коли цю пропозицію було винесено на голосування, всі члени Центрального комітету одностайно проголосували за збереження Руської Православної Церкви в сім’ї ВРЦ, але за продовження діалогу, зокрема, щодо богословської аргументації та підтримки війни, які, на думку деяких людей, були заявлені в деяких Ваших проповідях та виступи”, – зазначив Саука.

    Учасники бесіди наголосили, що “деякі люди, не наводячи повністю цитати з виступів патріарха Московського Кіріла, беруть із них окремі фрази, використовуючи їх для конструювання звинувачень проти предстоятеля РПЦ”.

    У свою чергу патріарх Кіріл високо оцінив роботу XI Генеральної асамблеї Всесвітньої Ради Церков. “Вона не була простою, там виникали критичні питання, і одне з них було пов’язане з Російською Православною Церквою: лунали вимоги, щоб Російська Церква була виключена із Всесвітньої ради церков, – згадав патріарх Кіріл. – Однак нічого подібного до Асамблеї не сталося”.

    Найсвіжіше

    Популярне