П’ятниця, 19 Квітня, 2024
Бiльше

    «Відбулося маскування», – предстоятель ПЦУ про «незалежність» УПЦ МП

    УПЦ МП замаскувала свої російські зв’язки на Соборі в Феофанії, а не стала справді незалежною. Про це в інтерв’ю «Суспільному» розповів митрополит Епіфаній.

    Відповідаючи на запитання журналіста про незалежність УПЦ МП митрополит Епіфаній сказав: «Ні. Насправді те, що відбулося — це було питанням тільки маскування. Вони бажали зробити все, щоб показати зовні, що вони відходять від Москви, вони є ніби незалежною церквою, але насправді цього не відбулося. Той статут, який був прийнятий в кінці травня, до цього часу не опублікований. Відбувається така певна гра для того, щоб законсервувати ситуацію, яка була до 24 лютого. Вони бажають зберегти свої позиції, бо для Путіна духовна складова цієї війни є дуже важливою і він її досить вдало використовує. Як і в Росії, ми зараз бачимо, що проповідує Кирил Гундяєв, він повністю підтримує російську владу, він підтримує мобілізацію, Він навіть обіцяє тим, які будуть вбивати українців, що вони таким чином будуть очищати свої гріхи, захищаючи так звану святу Русь, триєдиний народ. Тому церква відіграє дуже важливу роль».

    Митрополит Епіфаній відзначив, що зараз московський патріархат в Україні — це єдина, велика структура, велика організація, яка має безпосередній інституційний зв’язок з Москвою.

    «Протягом останніх місяців Україна практично порвала всі стосунки, економічні, інформаційно захистила себе, заборонивши проросійські канали, заборонивши в Верховній Раді партії проросійські, хоча ці партії не мали безпосереднього інституційного зв’язку з Москвою, а церква має безпосередній інституційний зв’язок з Москвою, і зараз є таким останнім форпостом Російської федерації і Путіна в Україні. Можливо, дехто цього не розуміє, але ці щупальці духовні проникають дуже глибоко в людські душі і тому потрібно також звертати на це увагу, для того, щоб ми остаточно повноцінно могли здолати агресора».

    Нагадаємо, митрополит Епіфаній освятив у Воскресенському Гурбинському монастирі храм.

    Найсвіжіше

    Популярне