Четвер, 28 Березня, 2024
Бiльше

    Митрополит Епіфаній освятив у Воскресенському Гурбинському монастирі храм на честь прп. Онуфрія

    Митрополит Київський і всієї України Епіфаній 15 жовтня звершив освячення престолу і новозбудованого храму на честь преподобного Онуфрія Великого у Воскресенському Гурбинському монастирі на Рівненщині та очолив у ньому першу Божественну літургію.

    Після прочитання Євангелія Митрополит Епіфаній возніс особливу молитву до Господа в час, коли Батьківщина в небезпеці, повідомляє пресслужба ПЦУ.

    Також під час богослужіння лунали молитовні прохання за воїнів, які захищають Україну, за владу і наш народ та за спокій душ усіх полеглих оборонців Батьківщини й мирних жителів.

    Наприкінці Божественної літургії Предстоятель Православної Церкви України звернувся до присутніх з першосвятительським словом й привітав братію монастиря і громаду з освяченням престолу та храму.

    «Сьогодні ми є свідками того, що наш Воскресенський Гурбинський монастир розвивається та утверджується, тут вирує духовне життя. А де є дух, молитва і преподобні отці, там є зростання. Саме таке зростання свого часу приводило до постання лавр. У 2000-х роках тут не було практично нічого, а зараз постав черговий храм і постійно лунає молитва. Тут, в урочищі Гурби, моляться і за тих, хто віддав свої життя за Україну понад 70 років тому, і за тих, хто зараз самовіддано протистоїть російській навалі. На долю нашого покоління також випади великі випробування, але єдністю і згуртованістю ми засвідчили, що ворог ніколи не полонить нас. Ми вже вирвалися з духовних пут і маємо свою незалежну автокефальну Православну Церкву України. З допомогою Божою і за молитвами Пресвятої Богородиці та преподобного Онуфрія Великого ми отримаємо й вистраждану перемогу над агресором. Бо життя завжди перемагає і на прикладі Спасителя ми знаємо, що після страждань і Голгофи буде воскресіння й велика радість. Закликаю усіх вас до посиленої молитви за наших захисників. Нехай лампада чернечого життя світить тут для місцевої громади і усієї нашої Церки», – сказав митрополит Епіфаній

    Предстоятелю ПЦУ співслужили архієпископ Рівненський і Острозький Іларіон, архієпископ Тернопільський і Бучацький Тихон, єпископ Володимир-Волинський і Турійський Матфей, єпископ Житомирський і Овруцький Паїсій, намісник монастиря архімандрит Онуфрій (Ляда) з братією та численне духовенство.

    За богослужінням молилася велика кількість вірян і представники місцевої влади.

    Нагадаємо, митрополит Епіфаній у Рівному звершив освячення місця і хреста під будівництво собору ПЦУ.

    Найсвіжіше

    Популярне