Середа, 27 Березня, 2024
Бiльше

    День великих людей, які обрали шлях воїнів: як вітають українських захисників командування та політики

    Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний у привітанні до Дня захисника та захисниць України запевнив, що українці обов’язково звільнять свою землю від ворожої навали.

    – Зима 2022 вже частина світової історії. Ми витримали потужний ворожий удар, показали, що значить бути українцем, мати сміливість боротися за свою свободу.

    У жорстоких боях під сталевим дощем російських снарядів ми трималися за кожен клаптик своєї землі, зупинили ворожу навалу і поховали міф про непереможність російської армії, – наголосив він.

    За його словами, зараз українці повертають своє – “ніхто і ніщо не зупинить нас”.

    – Ми обрали шлях воїнів і йдемо вперед. Весь світ захоплено і з надією дивиться на нас. Вітаю зі святом і дякую за службу! Разом переможемо! Слава Україні! – сказав Залужний.

    Привітав захисників і захисниць України також командувач Об’єднаних Сил Збройних Сил України генерал-лейтенант Сергій Наєв.

    “Прагнення волі та незалежності є споконвічною чеснотою українців, котру у битвах виборювали козаки, січові стрільці, бійці Української повстанської армії, сучасні воїни, які завжди були і є під захистом Покрови Пресвятої Богородиці. Дорогі захисники і захисниці! Зараз ми разом з Вами творимо новітню історію великої країни, яка попри усі труднощі та перешкоди, що стоять на її шляху, впевнено рухається вперед до найзаповітнішої мрії – нашої спільної Перемоги”, – зазначає він.

    “У ході тривалого спротиву ми з Вами вистояли, змужніли та показали ворогові свою сталеву міць, силу духу великих воїнів задля збереження суверенітету та територіальної цілісності країни. Ваша військова професійність та майстерність викликають захоплення й подив світової спільноти, яка дивлячись на ваш героїзм та гідні поваги вчинки, повірила у свої сили. Саме тому Ви, без перебільшення, стали рятівним щитом світу і Європи зокрема. Ваші дії посилюють гордість за весь український народ, який зростив воїнів світла, воїнів добра, воїнів-визволителів. Пишаємося Вами!”, – додає Наєв.  

    Привітав захисників і захисниць України і т.в.о. голови СБУ Василь Малюк.

    “День захисників і захисниць України став насправді народним святом. Адже щоб боронити свою країну, не обов’язково бути військовим, служити в армії чи в СБУ. Українці довели всьому світові, що стати захисником може кожен. Не обов’язково зі зброєю, але точно з любов’ю до Батьківщини, яка дала нам життя, свободу вибору і можливість бути вільними. Бійці на фронті, медики у шпиталях, волонтери у постійних зборах і пошуках – кожен, не роздумуючи, щодня робить свій внесок у Перемогу”, – зазначає він.

    “Разом ми – монолітна і незламна сила. Саме тому наш ворог воює не з армією, а з усім українським народом. Кожен воєнний злочин окупантів відгукується в нас безмежною люттю. Вона спонукає гнати ворога з рідної землі: там, де століттями вирувало вільне українське козацтво, – не місце для російських загарбників. Ми пам’ятаємо тих, хто віддав своє життя за свободу і незалежність України. Це Герої, чиї імена вічно житимуть в наших серцях. А ми будемо продовжувати боротьбу до остаточної Перемоги!Вітаю кожного, хто щодня захищає Україну словом і ділом, серцем і зброєю! Наша єдність та віра принесуть бажаний результат: звільнення територій, повернення українських прапорів до Криму, Маріуполя, Херсону та всіх інших українських міст і сіл. А після Перемоги ми разом відбудуємо нашу Батьківщину та зробимо її процвітаючою!”, – зауважує Малюк. 

    Світ дякує ЗСУ

    Світ також приєднався до привітань. Повідомлення, адресовані українським захисникам та захисницям, почали з’являтися на офіційних сторінках західних посадовців.

    Президентка Європарламенту Роберта Мецола подякувала ЗСУ за захист головних цінностей – свободи, демократії, рівність та верховенства права.

    «Знаю, що ви не відступите. І ми – також», – заявила вона.

    «Честь і гідність, надзвичайна відданість і неперевершений героїзм – усе це є в українській душі! Вітаю Вас, Захисниці і Захисники України! Вас вітає увесь світ»!, – написала пані посол Німеччини Анка Фельдгузен.

    Головнокомандував Збройних сил Швеції каже, що не минає й години, щоб у країні не думали про боротьбу українців з окупантами.

    «Я хочу, щоби ви знали, як ми вами захоплюємося», – сказав генерал Сверкер Горансон.

    У посольстві Латвії також висловили захопленість хоробрістю та рішучістю українських захисників та захисниць та заявили, що не припинять допомагати у боротьбі всім, чим зможуть.

    «Ваша рішучість, сила та мужність є натхненням для кожного. Дякуємо, що твердо стоїте на захисті свободи»! – йдеться в повідомленні.

    Довідка

    Унаслідок реакції на російське вторгнення 2014 року в українському суспільстві посилилися тенденції декомунізації — відмови від радянських символів і свят.

    П’ятий президент України Петро Порошенко встановив щорічно 14 жовтня відзначати — День захисника України та скасував святкування Дня захисника Вітчизни 23 лютого, знаного за радянських часів як «День Радянської армії і Військово-морського флоту».

    Ця дата — 14 жовтня — збігається з християнським святом Покрови. За часів Запорізької Січі свято називалося Козацька Покрова. Для січовиків Богородиця була заступницею і покровителькою, а Покрова символізувала своєрідний небесний щит, захист від ворогів. Пізніше військовий символізм свята взяли собі на озброєння бійці армії УНР в 1917-1920 роках. А в 1940-их Покрову стали вважати своєю захисницею бійці Української Повстанської Армії.

    Торік Рада перейменувала це державне свято на День захисників та захисниць України, оскільки жінки також воюють і боронять наші кордони.

    Найсвіжіше

    Популярне