П’ятниця, 26 Квітня, 2024
Бiльше

    “Можна зруйнувати храм, але не віру” – архиєрей ПЦУ з Маріуполя

    Архиєрей Православної Церкви України митрополит Донецький і Маріупольський Сергій (Горобцов) — двічі переселенець. Вперше владика був вимушений переїхати до Маріуполя у 2014 році, коли влада так званої ДНР почала переслідувати українських священнослужителів. Вдруге – вже на початку березня 2022 року, коли російські війська знищили будівлю єпархіального управління Православної Церкви України у Маріуполі.

    Про війну, нищення російськими військами українських храмів і хаб, який відкрив у Дніпрі — владика Сергій розповів в інтерв`ю “Суспільному”.

    “Багато хто вірив, що за кілька днів усе закінчиться”

    “У 2014 році ми втратили все, що було в Донецьку, Старобешівському, Новоазовському районах. На нас полювали, бо ми підтримували ідеологічно, практично, морально і духовно справжнє українство. Тобто оці лозунги “Схід і Захід разом!” — це якраз і лунало з нашої церкви”, — говорить митрополит Сергій Горобцов.

    Тоді, каже архиєрей, йому з колегами довелося переїхати в Маріуполь. Вони вірили, що обов`язково повернуться в Донецьк. Якби хтось тоді сказав, що російські війська прийдуть в Маріуполь — не повірили б. Але прийшов лютий 2022 року.

    “Перші бомби почали падати спочатку на військових, потім на інфраструктуру міста. Це був жах. СБУ та поліція сказали, що російські війська вже на підході, тому порадили негайно вивезти з Маріуполя, Волновахи родини капеланів та людей, які підтримували український рух. На жаль, багато хто вірив, що за декілька днів усе закінчиться і буде мир на нашій землі”, — розповідає владика.

    За його словами, після того, як священники виїхали, війська РФ прийшли саме в церкву. З кафедрального храму Петра Могили, де були зібрані унікальні підручники, книги про українство та Україну, вони все винесли і спалили.

    За декілька тижнів, зайшовши у собор у Волновасі, російські військові привселюдно спалили українські ікони і рушники. Храм також облили соляркою і підпалили.

    “Вони кажуть, що у них там благодать. Вони освячують ракети, вбивають нас, вбивають цвіт нації”, — зітхає Сергій Горобцов.

    За його словами, у Донецькій єпархії вже понад два десятки українських церков сильно пошкоджені, 5 храмів повністю знищені, 4 — захоплені московським патріархатом.

    Щоб допомагати людям — облаштував хаб

    Митрополит переїхав до Дніпра. Тут на початку березня разом з родиною капеланів облаштував волонтерський хаб “Доброго ранку, ми з Маріуполя”.

    Спочатку допомагали виключно переселенцям з Маріуполя. Згодом стали приходити люди з Луганщини, Київщини, Херсонщини, Харківщини. Щодня до центру приходять до 250-300 родин. Приблизно 200 тисяч людей вже отримали допомогу від хабу. Тут також надають юридичні та психологічні консультації.

    “Даремно наш північний сусід вважає, що якщо зруйнує нашу інфраструктуру, розбомбить храми та школи, заводи і підприємства, він зруйнує нашу віру. Можна зруйнувати храм, але не віру. Перемога стовідсотково буде за нами. Бо за нами правда, Бог та український народ”, — говорить владика Сергій.

    Найсвіжіше

    Популярне