П’ятниця, 29 Березня, 2024
Бiльше

    З церковними відзнаками і виставкою ікон: Як минуло Свято Віри, Надії, Любові та Софії в Маневичах

    Митрополит Луцький і Волинський Михаїл з нагоди престольного празника очолив Божественну літургію у маневицькій церкві на честь цих святих мучениць, повідомляє сайт єпархії.

    Разом із керуючим єпархією служили: маневицький декан протоієрей Андрій Закидальський, настоятель протоієрей Михайло Мельничук, інше духовенство.

    У слові високопреосвященний зазначив, що Божі угодниці Віра, Надія, Любов і Софія своїм життям показали, як належить жити на землі. Життя людини – це час випробувань. Одна половина – радість, а друга – скорботи. Маємо радіти з результатів своєї праці, не сумувати.

    Ще до написання Десяти Божих заповідей люди жили за законами совісті. Совість як сказав владика це спільне бачення Творця і людини, як подоби Божої. Тобто це закон любові, закон, що дає можливість шукати Бога.

    Церковними відзнаками та архієрейськими благословенними грамотами нагороджено жертводавців і активних парафіян, зокрема тих, які нині найбільше допомагають ЗСУ.

    Місцева художниця Оксана Деркач на подвір’ї Божого дому організувала експозицію своїх робіт, серед яких, наприклад, копія чудотворної ікони Тростянецької Божої Матері та образи для майбутнього іконостаса цього храму.

    Цього ж дня волинськими письменниками тут проведено книжкову виставку-продаж, а також і благодійний ярмарок, який влаштували вихованці парафіяльної недільної школи. Діти, реалізовуючи власну продукцію (випічка, варення, соуси тощо), зібрали понад 25 тис. гривень для Маневицького волонтерського центру (координатор – Валентина Ковальчук).

    Божий дім у Маневичах засновано 2001 року. Тоді ще митрополит Луцький і Волинський Яків (Панчук) освятив хрест під будівництво майбутнього храму Святої Трійці. У 2003-му громада спорудила невелику дерев’яну церкву, щоби звершувати Богослужіння, допоки зводитимуть більшу.

    Чин освячення наріжного каменя святині на честь мучениць Віри, Надії, Любові та Софії звершив 30 вересня 2006 року ще тоді єпископ Луцький і Волинський Михаїл.

    Храм освячено в листопаді 2018 року митрополитом Михаїлом і з тих пір він поступово розбудовується. У церкві є дещо таке, чого не знайдеш в інших. Зокрема, панікадило з гербами України між лампочками, великий надвратний образ Почаївської Богоматері над хрестом посередині й зверху іконостаса.

    Найсвіжіше

    Популярне