П’ятниця, 19 Квітня, 2024
Бiльше

    Російські вандали псують Z-символікою історичні пам’ятки в Європі

    Одразу декілька пам’яток архітектури в європейських містах впродовж останніх кількох днів піддались атаці проросійських вандалів, які сплюндрували будівлі нанесенням на них Z-символіки.

    Зокрема, літеру «Z», що віднедавна сприймається як символ підтримки агресивної війни Росії проти України, нанесли на 1000-річний кафедральний собор і на давньоримську стіну в іспанському місті Барселона, а також на Кьольнський собор в Німеччині, передає Zaxid.net.

    У Барселоні подібні випадки вандалізму вже були раніше, коли невідомі малювали літеру «Z» поблизу місць допомоги українським біженцям. Однак тепер проросійські вандали пішли далі: літера «Z» з’явилася також на античній стіні часів Римської імперії, збудованої між IV та I століттями до нашої ери.

    Схожий акт вандалізму трапився і німецькому Кьольні.

    «Російські туристи приїхали в Кельн і намалювали свою свастику на стінах одного з найвідоміших соборів світу», – прокоментував поширене відео екс-міністр інфраструктури України Володимир Омелян. Він також закликав європейських політиків закрити в’їзд росіянам до ЄС.

    Нагадаємо, що латинськими літерами «Z» та «V» позначено військову техніку та уніформу військовослужбовців, які беруть участь у війні, розв’язаній Кремлем в Україні. За межами зони бойових дій – як у самій Росії, так і за кордоном – знак «Z» використовується як символ підтримки дій Москви. Його можна побачити, зокрема, на будинках, автомобілях, одязі.

    У кількох європейських країнах тривають законодавчі процеси з метою прирівняти знак «Z» до нацистської і комуністичної символіки. Зокрема німецькі землі Баварія, Нижня Саксонія та Берлін оголосили, що каратимуть за публічне використання символу «Z» на підставі статті кримінального кодексу про публічне схвалення агресивної війни.

    Найсвіжіше

    Популярне