П’ятниця, 26 Квітня, 2024
Бiльше

    Михайлове чудо: у Києві молились про захист війська та Перемогу

    19 вересня — Православна Церква згадує спомин чуда архістратига Михаїла в Хонах. Це так званий «дванадесятий» празник, його відзначають щороку одного й того ж дня.

    Архистратиг Михаїл є небесним покровителем Києва, тому сьогодні у храмах під час літургій всі згадують столицю та просять про її захист та захист, передає «Вечірній Київ».

    Сьогодні особливі молитви підносили до Михаїла Архистратига про допомогу війську та охорону українських воїнів, які в боях відстоюють незалежність та свободу.

    Архангел Михаїл — перший помічник стражденним. На літургії у Михайлівському соборі розповіли про сенс свята.

    У Фрігії, неподалік від міста Єраполя, в місцевості під назвою Херотопа, знаходився храм в ім’я архістратига Михаїла. Біля храму витікало цілюще джерело.

    Храм цей був споруджений старанністю одного з жителів міста Лаодикії у вдячність Богу та святому архістратигу Михаїлу за зцілення його німої дочки водою з джерела. архістратиг Михаїл, з’явившись у сонному видінні батькові німої дівиці, ще не просвіченому святим Хрещенням, відкрив йому, що його дочка отримає дар мовлення, випивши води з джерела.

    Так і сталося. Після чого вдячний за зцілення доньки чоловік увірував усім серцем, хрестився разом з усією сім’єю та побудував на тому місці храм в ім’я архангела Михаїла.

    До джерела стали приходити за зціленням не тільки християни, але й язичники. Багато хто з язичників відрікалися від ідолів і зверталися до віри во Христа.

    В храмі святого архістратига Михаїла протягом 60 років виконував паламарське служіння благочестивий чоловік на ім’я Архип. Проповіддю про Христа і прикладом свого богоугодного життя він багатьох язичників приводив до віри во Христа. У своєму озлобленні на християн взагалі, і в першу чергу на Архипа, який ніколи не відлучався від храму і був зразковим служителем Христовим, язичники задумали знищити храм і водночас погубити Архипа.

    Архип не мав змоги завадити їм, а втікати з храму він не збирався, тож йому не залишалося нічого іншого, як молитись. І коли дві річки вже злилися в єдиний бурхливий потік та понеслись на Михайлівський храм, несподівано видимим чином з’явився його небесний покровитель архістратиг Михаїл, ударив своїм жезлом в кам’яну гору, і, зробивши в ній велику розщелину, скерував туди потік води.

    Таким чином храм залишився неушкодженим. Побачивши таке чудо, язичники у страху бігли геть, а святий Архип та християни, що зібралися в храмі, славили Бога та дякували святому архістратигу Михаїлу за допомогу. Місце ж, де відбулося чудо, отримало назву Хони, що означає «отвір», «тріщина».

    Найсвіжіше

    Популярне