Середа, 24 Квітня, 2024
Бiльше

    Багато покликаних, але мало вибраних

    Дорогі у Христі, всі ми покликані до Царства Божого, яке, за словом Спасителя, подібне до весільного бенкету. В Євангельській притчі, яка читається у чотирнадцяту неділю після Святої Тройці, нам слід розуміти, що цар, який зробив весілля своєму синові – це Бог Отець, Творець неба і землі. Царський син – це Єдинородний Його Син Ісус Христос, а наречена – Церква, що об’єднує всіх вірних. Святий апостол Павло говорить : «заручив бо я вас одному чоловікові, щоб Христові привести вас чистою дівою» (2Кор. 11,2). Під весільним бенкетом слід розуміти Царство Боже, в якому всі віруючі назавжди з’єднуються з Ісусом Христом.

    Про це наголошує отець Михайло Гонтарук, повідомляє сайт УПЦ США.

    Ми, християни є запрошені на цей весільний бенкет, до Царства Божого, самим Господом, але не всі ми увійдемо туди. Ввійдуть лише ті, хто під час свого земного життя трималися правдивої віри в Господа і в чистоті зберігали світлий весільний одяг душі та в покаяні прагнули святості і правди. Також дорога до Царства Божого відкрита для тих, хто з вірою і страхом Божим відкликувався на заклик Христа, Який говорить, кличе нас: «Прийміть, споживайте, це тіло Моє і далі продовжив: Пийте з неї всі, бо це кров Моя Нового Заповіту, що за багатьох проливається на відпущення гріхів!» (Мф. 26, 26-28). Спаситель, Своїм Тілом і Кров’ю годує нас, своїх овець. Тому це дійсно є весілля Царського Сина – це є з’єднання наших християнських душ з Спасителем Христом у таїнстві Причастя, це є святий, божественний, небесний бенкет – споживання Його Тіла і Крові!

    Давайте подумаймо, дорогі брати і сестри, чи всі сьогодні спішать на цей божественний бенкет? Чи ми не відвертаємося через своє лінивство, недбалість, або через свої різні життєві розрахунки і маловірство від присутності на цій небесній вечері? Надмірна любов до сьогоденного життя з усіма його спокусами стає перешкодою, щоб любити безцінне небесне багатство: «Погордили землею жаданою, не повірили слову Його» (Пс. 106, 24).

    Бог «хоче, щоб усі люди спаслися, і прийшли до пізнання правди» (1Тим. 2,4). Христос всіх нас кличе до Свого Небесного Царства. Одних Він заохочує до Себе Своїми благами і дарами; інших – через випробування і потребу дає побачити нашу залежність від Нього. І тому, слова «багато покликаних» (Мф. 22,2), означають, що Господь через Святе Євангеліє закликає до Себе весь світ. Спаситель говорить: «Якщо ви не будете споживати тіла Сина Людського й не будете пити крові Його, то в собі ви не будете мати життя. Хто тіло Моє споживає та кров Мою п’є, той має вічне життя, і того воскрешу Я останнього дня» (Ін.6, 53-54). Свята Євхаристія є основа з основ нашої Православної Віри, нашого бажання бути з Богом. Ми повинні приступати до чаші Святого Причастя як найчастіше, визнаючи своє недостоїнство. Нам потрібно глибоко покаятися і розпочати нове життя, тобто викорінити з себе гріх, щоб прийняття Святих Христових Таїн стало нам на духовне і тілесне здоров’я, і на спасіння душі, а не в осуд. Нам потрібно багато працювати над собою, щоб прийти на цей Бенкет у весільній одежі.

    Багато з нас відвідуємо Божий храм, де здійснюється безкровна Жертва. Поставмо собі запитання: чи у весільному одязі ми приходимо, тобто в стані чистоти духовної? Часом у нас не має достойного одягу, тобто благоговійних думок, бажання покаятися і до церкви ми входимо в нечистоті духовній. Наш зовнішній вигляд благочестя повинен поєднуватися з внутрішньою чистотою душі, так як Господь, з Котрим ми хочемо з’єднатися, у Своєму єстві, є досконало Чистий. Для Бога є та недостойна наша одежа, яка вміщає в собі ненависть, жорстокість, відсутність любові до ближніх, зависть, лицемірство і фарисейство. Як з такою забрудненою гріхами душею ми можемо прийти, наблизитись до Бога? Святий апостол Павло говорить: «Яка спільність у світла з темрявою?» (2Кор. 6,14).

    Християнська душа – повинна мати ті якості, які має Христос. А Господь є любов, довготерпіння, смирення, прощення. Всі ті добрі компоненти повинні бути вміщені в одязі душ християн, про які говорить святий пророк Ісая: «Нехай возрадується душа моя в Господі, бо Він зодягнув мене в ризу спасіння, і в одежу праведності одягнув мене» (Іс 61,10).

    Кожний із нас має вибір, чи нам бути з Богом на весільному бенкеті Його Сина в світлому одязі доброти і перебувати в радості в оселі Небесного Царя, або з іншої сторони задовольнятись мирськими речами цього світу: «де зовнішня темрява, де буде плач і скрегіт зубів (Мф. 22,13), де пси, і чарівники, і розпусники, і душогуби, і ідоляни, і кожен, хто любить та чинить неправду» (Об. 22,15). Іншого шляху нам не дано!

    Дорогі брати і сестри, зробімо правильний вибір, направивши наші серця до Бога, задумаймося, попрацюймо над собою в цьому тимчасовому житті, одягаючись у весільну одежу, щоб достойно прийти на бенкет вічного життя і ввійти в радість нашого Господа Ісуса Христа і з Ним разом бути. Амінь.

    Найсвіжіше

    Популярне