Середа, 24 Квітня, 2024
Бiльше

    У Куритибі (Бразилія) пройшов XVI Собор Української Православної Єпархії Південної Америки

    П’ятдесят п’ять делегатів, єрархів та духовенства з Аргентини, Бразилії та Парагваю молитовно зібралися у Куритибі – столиці південнобразильського штату Парана на XVI черговий Собор Української Православної Єпархії Південної Америки 2-4 вересня 2022 року.

    Митрополит першоєрарх УПЦ США Антоній благословив скликання єпархіального Собору та делегував архієпископа Даниїла (Зелінського) для поїздки до Бразилії з метою участі у роботі Духовно-мирянської ради Південноамериканської єпархії Церкви, під духовним керівництвом єпархіального архієрея – архієпископа Єремії, повідомляє сайт УПЦ США, передає Духовний Фронт України.

    Собору єпархії передувала Конференція духовенства всіх діючих священиків та дияконів українських православних парафіяльних громад в Аргентині, Бразилії та Парагваї, під час якої духовенство вступило в цікавий діалог з єрархами, вирішуючи нагальні пастирські духовно-моральні питання громад, де парафії та духовенство несуть служіння народу Божому. Духовенство отримало настанови Собору єпископів Церкви щодо духовної опіки людей, які борються з різноманітними соціальними та моральними проблемами сучасного суспільства.

    Відбулася тривала дискусія щодо необхідності розробки відповідних богослужбових перекладів португальською та іспанською мовами. Архімандрит Стрітенського українського православного монастиря в Парагваї Димитрій поінформував учасників з’їзду духовенства про роботу, яка проводиться монастирською громадою над богослужбовими перекладами на іспанську мову. Наразі перекладено 4 томи Октоїха, понад 200 акафістів, Божественну Літургію святителя Іоанна Златоуста та Псалтир, ведеться додаткова робота.

    Архієпископ Даниїл привітав перекладацький проект та запевнив усіх присутніх у важливості належного духовного літургійного богослужіння та спілкування з молоддю Церкви, адже єпархія служить вірним у Південній Америці, де повсякденними мовами спілкування є іспанська та португальська.

    Офіційна робота Собору розпочалася у суботу, 3 вересня 2022 р., з молебню, який очолили о. Павло Гулевич з української православної парафії Архангела Михаїла в Куритибі, Бразилія, та диякон Мігель Бабак з українського православного собору Стрітення Господнього у Фрамі, Парагвай. Після богослужіння архієпископ Даниїл виголосив вступне слово, у якому закликав делегатів Собору до духовної зрілості та відповідальності, оскільки Церква Христова переживає неспокійні часи світської секуляризації, яка проникає в тканину релігійних спільнот по всьому світу, але особливо в українські православні парафії в діаспорі.

    Високопреосвященний архієпископ Єремія, Єпархіальний єпископ українських православних громад у Південній Америці, відкрив Собор, побажавши всім присутнім керівництва Святого Духа, адже служіння Церкви є служінням Самого Христа.

    У своєму вітальному листі до учасників Собору митрополит Антоній зазначив: “Вітаю всіх вас, що зібралися як народ Божий на 16-й черговий Собор єпархії. Мій найбільший жаль сьогодні полягає в тому, що я не можу бути фізично присутнім з вами на цьому зібранні, щоб обійняти всіх вас Любов’ю нашого Господа. Я мав кілька проблем зі здоров’ям та операцій протягом останнього року і все ще не можу подолати таку велику відстань кількома рейсами, щоб розділити ці обійми, але будьте певні, що я духовно присутній з вами і що мій дорогий брат єрарх, архієпископ Даниїл представлятиме мене з такою ж глибиною любові, яку я маю до вас”.

    Делегати Собору вислухали слова свого духовного отця українською та португальською мовами, які виголосив Високопреосвященний Архиєпископ Даниїл у перекладі о. Івана Чопка.

    Звіти 18 парафій Бразилії, 7 парафіяльних спільнот та монастиря в Парагваї, а також 3 парафіяльних родин з Аргентини були представлені для роздумів та обговорення делегатами, в яких йшлося про духовні, матеріально-технічні та економічні потреби, особливо під час пандемії COVID-19 та в постпандемічному суспільстві, оскільки парафії продовжують відновлюватися після закриття та обмежень, запроваджених центральною та місцевою владою.

    Крім того, Собор заслухав звіти єпархіальних структур на чолі з консисторіями Церкви.

    Делегати Собору обрали нових керівників на трирічний період, що уможливило молитовне продовження адміністративної гілки єпархіальної структури.

    У неділю, 4 вересня 2022 року, робота Собору завершилася звершенням Божественної літургії, яку співслужили архієпископи Єремія і Даниїл та все присутнє на Соборі духовенство.

    Після євангельського читання владика Даниїл виголосив проповідь-роздум, в якій зазначив: “Що, на вашу думку, є найбільшою небезпекою, яка стоїть сьогодні перед Церквою? Лібералізм, гуманізм, фарисейство, фемінізм? Дехто каже, що це християнські коледжі, постмодерне мислення. Я маю свої особисті переконання щодо цих речей, але я не думаю, що щось із цього є найбільшою небезпекою для Церкви. Радше я переконаний, що наш найбільший ворог – це щось більш особисте, більш інтимне для кожного з нас.

    “Не можу” – це два найбільш руйнівні слова в християнстві і найбільша небезпека, яка стоїть перед Церквою. Це вираз серця і розуму, які не володіють вірою, що повністю довіряє силі Божій. Скільки разів ми говоримо: “Я не можу”, коли стикаємося з рішенням, де духовне кидає виклик фізичному?

    З Богом все можливо! Він може змінити наше “не можу” на “зможу”. Він може перетворити наші сумніви на тверду впевненість. Навіть неможливе стає реальністю.

    Тож, позбудьтеся всіх своїх “не можу” і почніть говорити “зможу”!”.

    Десятки вірян підходили до Страшної Чаші, щоб причаститися Пресвятої Євхаристії.

    Після відпусту архієпископ Єремія привітав архієпископа Даниїла з прибуттям до Бразилії та передав особисті вітання митрополиту Антонію, висловивши сподівання, що найближчим часом зможемо вітати митрополита Церкви в Південній Америці.

    Завершення дня стало ще більш особливим, коли прибула делегація місцевої римо-католицької чернечої парафії редемптористів, несучи в руках святий образ святого Йосифа – опікуна немовляти Ісуса, мозаїчну роботу парафіянина Свято-Дмитрівського українського православного собору м. Куритиба, студента-однорічника Свято-Софійської української православної богословської семінарії УПЦ США – іконописця Едуардо Мауро. Мозаїка була виконана на замовлення місцевої римо-католицької парафії і після завершення була освячена архієпископом Єремією та місцевим римо-католицьким єрархом як екуменічний духовний акт взаємної любові та поваги. З часу завершення будівництва численні вірні Церкви вшановують і моляться перед іконою, заявляючи про численні чудесні зцілення в парафіяльних сім’ях, місцевих лікарнях та громадських центрах.

    Винесення ікони відбувалося під спів місцевого римо-католицького хору, який виголошував молитовні прохання до святого Йосифа. Усі присутні вшанували святий образ, а на завершення піднесли молитву за мир в Україні, співаючи “Боже великий, єдиний…”.

    З наближенням недільного вечора делегати та гості XVI чергового Собору зібралися на прощальний обід, готуючись роз’їхатися по рідних парафіях та країнах, надихаючись і наповнюючись натхненням на наступні три роки духовного служіння серед Божого люду.

    Проведення XVII Собору Української Православної Єпархії Південної Америки заплановано у м. Фрам, Парагвай, у 2025 році.

    Найсвіжіше

    Популярне