Середа, 24 Квітня, 2024
Бiльше

    Били по рукам і просили роздавати російську «гуманітарку», – священник ПЦУ із Херсона розповів про тортури

    30 березня 2022 року російські військові затримали настоятеля Свято-Покровського храму Православної церкви України у Херсоні Сергія Чудиновича, котрий зараз також є військовим капеланом. Того ж дня його відпустили. У коментарі «Новинам Приазов’я» Чудинович розповів, що окупанти намагалися схилити його до співпраці.

    «Претензія основна була в тому, що я був українець. Деталі такі: вони намагались домовитись зі мною, щоби ми допомогли роздавати «гуманітарні» вантажі. Бо як ви знаєте, це загальновідомо, що в березні та і в квітні люди в Херсоні їхні (окупантів – ред.) вантажі не брали. Тобто вони довели людей до зубожіння, а потім почали люб’язно допомагати їм, тому вони намагалися зробити це через церкви», – розповідає військовий капелан.

    «Зокрема, мені вони пропонували, щоб я зробив відеозапис, звернення до жителів Херсона, як священник саме Православної церкви України, щоб заохотити людей приймати ось цю допомогу їхню, російську. Я їм так і сказав, що навіть, якби я і зробив такий запис, то мені б ніхто не повірив, що це я зробив, принаймні добровільно», – додав він.

    Священник ПЦУ зазначив, що відмовив російським військовим.

    «Потім вони вже інші варіанти пропонували: «Давайте на вашій території ми самі будемо роздавати («гуманітарку» – ред.), але машини будуть заїжджати у ваш двір і люди будуть заходити і ми будемо роздавати». Ну я їм в цьому всьому відмовив і це мені коштувало багато чого: додалося сивини на голові, вони там і насилля вчиняли, і лупцювали, і душили, і свідомість втрачав, таке, побили мені кінцівки», – поділився херсонський священник.

    Сергій Чудинович підтвердив, що російські військові захопили храм у Херсоні, який розташований на території лікарні імені Тропіних, а в інших церквах вони «ліквідовують» настоятелів.

    «Ось ці всі служіння, які в нас при церквах йдуть, от зокрема в моєму храмі, це було надання послуг побутових, ми намагалися допомагати людям, у нас там перукарня була, прямо в церкві. Ми набрали майстрів, які допомагали людям приводити себе до ладу. Це був хороший проєкт, був популярний дуже і ми оплачували послуги перукарів, коштом пожертв церковних. Потім у нас була соціальна кав’ярня, побутовий склад, був медичний кабінет такий, наша гордість», – розповів Чудинович.

    Священник зазначив, що російські військові відстежували відвідувачів храму.

    Найсвіжіше

    Популярне