П’ятниця, 19 Квітня, 2024
Бiльше

    В єпархії УПЦ МП на Миколаївщині засудили вторгнення Росії та мовчання патріарха Кіріла

    В інтерв’ю митрополит “Вознесенський і Первомайський” Олексій (Шпаков) засудив дії Росії та зазначив, що Вознесенська єпархія УПЦ МП знаходиться досить близько до лінії фронту, і в перші дні війни стала безпосереднім свідком запеклих боїв. Побачивши на власні очі все те зло і смерть, що несе в собі війна, віруючі люди чекали чіткої реакції від предстоятеля РПЦ патріарха Кіріла, проте її не було.

    “Звичайно, ми всі були шоковані тим, що наші сусіди, які називали себе нашими одновірцями та братами по вірі, зі зброєю в руках прийшли на нашу землю. Раціонального пояснення всьому тому, що відбувається, немає. Складається таке враження, що в якийсь момент величезний народ, який має досить багато спільного з нами, українцями, втратив розсудливість, забув про своє коріння і вирішив просто знищити його. Це безумство, яке вже однозначно вплинуло наші стосунки, і безумовно матиме подальші негативні наслідки. Нещодавно, я десь прочитав думку одного нашого сучасника, який зазначив, що “між нами уже протекла величезна ріка крові”. Це дуже боляче усвідомлювати”, – каже митрополит Олексій.

    На початку березня цього року, Єпархіальна рада Вознесенської єпархії прийняла рішення припинити поминання імені патріарха Кіріла на всіх богослужіннях в межах єпархії.

    “До недавнього часу ми підносили його ім’я на богослужіннях як у нашій єпархії, так і в усій Українській Православній Церкві. Згідно богослужбової формули, ми називали патріарха не тільки «великим господином», але і «отцем», тому і очікували від нього отцівського слова. Віруючі сподівалися на слова підтримки, чекали, що патріарх засудить війну і спробує зупинити Путіна. Проте, цього не сталося”, – зазначив архиєрей.

    Найсвіжіше

    Популярне