П’ятниця, 19 Квітня, 2024
Бiльше

    В Єрусалимі з’явиться вулиця на честь українців Юлії та Романа Щепанюків

    Муніципалітет ізраїльського міста Єрусалим погодив звернення від Меморіального центру Голокосту “Бабин Яр” щодо вшанування пам’яті українського подружжя Щепанюків, які визнані Праведниками народів світу за те, що рятували життя євреїв під час Другої світової війни, повідомило Посольство України в Ізраїлі.

    Так, у 1941 році, Юлія та Роман, які проживали в м. Борислав Львівської області, надали прихисток сім’ї Вайс та врятували їх від неминучої смерті. Пізніше, після війни сім’я Вайс переїхала до Ізраїлю, де один із дітей Шева Вайс став політиком та займав посаду спікера Кнесету Держави Ізраїль.

    Меморіальний комплекс “Яд Вашем” надав Юлії та Роману Щепанюкам статус Праведників. 2673 українців отримали від “Яд Вашем” статус Праведників Народів Світу за порятунок життя євреїв в часи Голокосту.

    Міський голова Єресалиму Моше Леон зазначив: «Перейменування вулиці в Єрусалимі на честь сім’ї Щепанюків символізує вдячність єврейського народу усім тим, хто не стояв осторонь та простягнув руку допомоги, ризикуючи своїм життям».

    Голова дорадчого комітету Меморіального центру “Бабин Яр” Натан Щаранський зазначив, що незабаром ми відзначатимемо 81 роковину жахливого вбивства десятків тисяч євреїв у Бабиному Яру, в Києві. І в цей день ми згадуватимемо не лише страшні злочини нацизму, але й героїзм тих українців, які ризикуючи власним життям та життям своїх рідних рятували євреїв.

    Посол України в Ізраїлі Євген Корнійчук висловив вдячність муніципалітету міста Єрусалим та Меморіальному центру “Бабин Яр” в особі пана Щаранського за дану ініціативу, що вкотре показує близькість українського та єврейського народів, та готовність прийти на допомогу одне одному у важкі часи.

    Євген Корнійчук додав: «Ми надзвичайно вдячні ізраїльтянам, які зараз, у найбільш страшні та криваві часи після завершення Другої світової війни допомагають українцям, які потерпають від російського збройного вторгнення. Тому, ініціатива із вшанування пам’яті подружжя Щепанюк є дуже символічною».

    Найсвіжіше

    Популярне