П’ятниця, 26 Квітня, 2024
Бiльше

    Єдність як «фундаментальну місію, яку Ісус дав нам» – пресконференція ВРЦ

    На пресконференції 11-ї Асамблеї Всесвітньої Ради Церков (ВРЦ), що відбулася 7 вересня, англіканці, католики та православні приєдналися до членів ВРЦ «Віра та порядок», щоб дослідити значення християнської єдності.

    Архиєпископ Кентерберійський Джастін Велбі сказав журналістам, що екуменічна єдність починається з природи єдиного всемогутнього Бога. Велбі, лідер англіканської Церкви, виступив разом із єпископом Брайаном Фарреллом, секретарем Папської ради сприяння єдності християн; митрополитом Пісидійським Іовом, постійним представником Вселенського Патріархату при ВРЦ; і преподобним професоркою Сандрою Бердсолл, членом Комісії віри та порядку ВРЦ.

    «Один Бог дорівнює одній церкві — більше ніж одна церква або спільнота церков стає конкуруючою церквою, а в конкурентній церкві погана церква витісняє хороші церкви – зазначив Велбі. Єдність не означає об’єднану бюрократію чи навіть єдину єрархію, стиль поклоніння чи спільні культурні припущення. Це означає глибоку любов один до одного, яка приймає один одного за Господнім столом».

    Належачи разом у Христі

    Архиєпископ Кентерберійський сказав, що це означає прийняття служіння і означає припущення, що ми разом належимо Христу і ставимося один до одного як до християнської сім’ї. «Це не ідентичність, а єдність спільноти в різноманітності», – сказав він.

    Бердсолл, професорка екуменіки в коледжі Святого Андрія у Канаді, зазначила, що в 2025 році християни відзначатимуть 1700-ту річницю першого Вселенського собору, що відбувся в Нікеї.

    «Комісія віри та правопорядку бачить у цьому можливість не забути поміркувати та відновити власний мандат комісії — служити Церквам, коли вони закликають одна одну до видимої єдності», — сказала вона.

    «Нікейський собор у 325 році є основоположним для християн. Він допоміг визначити межі християнської віри. Він моделював процес ухвалення рішень; він протистояв інакомисленню. Він навчився, роблячи перші кроки, щоб бути церквою в діалозі з собою і зі світом», – наголосила професорка. Бердсолл сказала, що ця порада також дає Церкві багато для роздумів про роль держави та імперії в житті Церкви та відносинах з іншими релігіями.

    Брайан Фаррелл сказав, що на початку розмови про єдність церкви «у випадку більшості католицьких богословів і Церкви загалом ми розуміли єдність як одноманітність — і всі однакові».

    «Потрібно було багато часу, щоб зрозуміти, що це не так. Тому я іноді вважаю за краще вживати слово «спільність», а не «єдність», щоб люди не думали, що ми всі будемо однакові», – наголосив єпископ Римо-католицької Церкви.

    Це неможливо, сказав Фаррелл, який тісно співпрацює з ВРЦ з інших релігій у питаннях віри.

    «Це не сталося навіть у Церквах, що засновував сам святий Павло. Єдність є заради місії, щоб світ міг повірити, що це не те, що ми робимо з політичних, стратегічних тактичних міркувань. Ми робимо це, тому що це фундаментальна місія, яку Ісус дав нам».

    Стакан наполовину повний, а не наполовину порожній

    Митрополит Іов зазначив, що в останнє десятиліття Церкви часом забували про свій мандат і через труднощі впадали у відчай.

    «Ми починаємо забувати свою головну мету і починаємо бути активістами в інших сферах. Звичайно, християнська єдність включає багато речей, але дуже важливо мати головну мету — це єдність».

    Він сказав, що важливо дізнатися, скільки спільного є у Церков.

    «Іноді ми сприймаємо наші розбіжності як каміння, що не дає нам змоги досягти єдності. Але важливо дивитися позитивно і іноді бачити склянку не напівпорожньою, а напівповною».

    Найсвіжіше

    Популярне