Субота, 27 Липня, 2024
Бiльше

    Росія створить проблеми будь-якій Церкві, яка захоче нас визнати, – речник ПЦУ

    Архієпископ Черніївський та Ніжинський Євстратій (Зоря) в інтерв’ю orthodoxtimes.com розповів про тиск, який Московський Патріархат чинить уже зараз на Церкви, які ще не визнали автокефалію Церкви України.

    За його словами, Росія робитиме все від неї залежне, щоб створити внутрішні розколи та проблеми в будь-якій Помісній Церкві, яка захоче визнати автокефалію Церкви України.

    « Ми бачили це в Александрії, Греції та на Кіпрі », — сказав він.

    При цьому він підкреслив, що, по суті, тільки з Московським патріархатом вони не спілкуються.

    «З усіма іншими ми маємо православне спілкування, пряме чи непряме. Безпосередньо з тими, хто нас визнав, і опосередковано з іншими через Вселенський патріархат. Коли вони співслужать із Вселенським патріархом і ми там є, це непряме, але справжнє визнання».

    Говорячи про можливість визнання патріархатом Грузії , архієпископ Євстратій підкреслив, що грузини не хочуть, щоб у їхній Церкві одночасно відбувався перехідний процес – адже всі розуміють, що рано чи пізно настане час змін – і на водночас створювати внутрішні проблеми.

    «Ми знаємо зсередини, що Ієрархія, переважна її більшість, і духовенство, і народ, всі виступають за визнання Церкви України, бо розуміють, що наші труднощі подібні до їхніх. У нас такий же північний сусід, з такою ж проблемою. Я думаю, це не загальна проблема, впізнають нас чи ні. Це лише питання часу», – зазначив він.

    Щодо патріархату Румунії , архієпископ Черніївський підкреслив, що протягом останніх трьох років було зроблено певні кроки з румунами для встановлення спілкування, але оцінив, що кількість проросійських ієрархів у Румунії все ще велика.

    Крім того, ця війна створює проблеми для всіх Церков, у тому числі для Румунії. Тому що вони не впевнені, які будуть наслідки чи результати. Якщо Україна впаде, а вони при цьому визнають Церкву, як це буде працювати? Усі Церкви вирішили, що було б мудро прийняти будь-яке рішення після закінчення війни», – зазначив він.

    Він підкреслив, що на полях 11-ї Асамблеї Всесвітньої Ради Церков зустрівся з патріархом Антіохійським, провів дружню дискусію протягом кількох хвилин.

    «Ми розуміємо, що політично Антіохійський патріархат залежить від ставлення сирійського уряду. І через це ставлення уряду Росії. Для патріарха Іоанна важливіше, щоб його патріархія вижила. І він розуміє, що якщо визнає Україну, то не лише втратить підтримку з боку Росії, а й зіткнеться з тією ж проблемою, що й інші помісні Церкви, які нас визнали. Доказом цього є дії Росії в Африці. Це спосіб викликати страх у всіх інших церквах. Я думаю, що внутрішні проблеми в Антіохійському патріархаті настільки великі, і патріарх розуміє, що єдність його Церкви знаходиться під більшим ризиком».

    Він підкреслив, що «Антіохійський патріарх усе це добре розуміє. Як і патріарх Єрусалимський. Але влада Росії на Близькому Сході все ще сильна. І гроші, на жаль, зробили і роблять багато».

    За його словами, патріархат Сербії був у тісному зв’язку з Росією протягом десятиліть, століть. «Але особисто Порфирій не є сербським націоналістом, оскільки їх багато на високих посадах у Сербії», – сказав архієпископ Черніївський.

    «Оскільки Сербська церква стикається з проблемою приділяти великий акцент національній ідентичності та спадщині. Але Порфирій це чітко розуміє, бо він був митрополитом у Хорватії. Нелегко було бути митрополитом у Хорватії після війни між двома країнами».

    Насамкінець, говорячи про Болгарію, він підкреслив, що «ми знаємо, що Церква розділена. Половина за росіян, а інші розуміють, що росіяни використовують слов’янські держави для власної політики. Патріарх Неофіт не в силах це змінити. Можливо, через кілька років щось зміниться. Добре, що Болгарська Церква насправді не проти Церкви України, як росіяни. Це хороший знак», – зазначив він.

    Найсвіжіше

    Популярне