Середа, 27 Березня, 2024
Бiльше

    В храмі Успіння Богородиці на Тасосі відбувся Подячний молебень з нагоди зустрічі предстоятелів Церков

    Після прибуття до порту міста Тасос – найбільшого на острові поселення, що також носить і його іменування – 3 вересня 2022 р. після опівдня Вселенський патріарх Варфоломій, архиєпископ Афінський і всієї Еллади Єронім та митрополит Київський і всієї України Епіфаній, а також численні єрархи й духовенство Вселенського Патріархату, Церкви Греції та Православної Церкви України разом з місцевими мешканцями зустріли ікону Собору Тасоських святих: преподобних Луки, Євфимія, Даниїла, Євфросина та мучеників Іоана і Гаїди.

    Далі ікона і учасники свята відбули до храму Успіння Богородиці в селищі Панагія, де нова святиня була встановлена для шанування і поклоніння, повідомляє пресслужба ПЦУ.

    За звичаєм грецької богослужбової традиції з нагоди прибуття предстоятелів Церков у храмі було звершено Подячний молебень (Доксологію), який очолив Його Всесвятість Вселенський патріарх Варфоломій. Під час служіння молилися також предстоятелі Помісних Церков Греції та України, численні єрархи, духовенство й гості.

    Після молитви до присутніх зі словами піднесеної радості звернувся митрополит Філіпп, Неаполя і Тасоса Стефан. Він подякував кожному з предстоятелів, відзначивши важливі віхи історії Церков і народів, продовженням яких стало сьогодення.

    Звертаючись до Блаженнійшого митрополита Епіфанія владика Стефан згадав про перше хрещення України-Руси за часів патріаршества святого Фотія, а також про довершення християнізації держави святим рівноапостольним князем Володимиром. Митрополит згадав про святих і мучеників української землі, зокрема з Криму, та підкреслив, що і нині народ України страждає, страждає разом з ним і Церква, але дух і любов до істини від цього не зменшилися, а навпаки – зміцніли.

    У своїх словах і архиєпископ Єронім, і патріарх Варфоломій відзначили важливість нинішнього святкування як для місцевих жителів, які продовжують життя громади, що була першою заснована на Європейському континенті апостолом Павлом, так і для всього Православ’я.

    Промову, звернену до митрополита Стефана і до предстоятелів, Блаженнійший митрополит Епіфаній виголосив грецькою мовою. Повний текст урочистого слова українською і грецькою мовами публікується за цим посиланням.

    Від імені мешканців Тасоса Предстоятелів та всіх присутніх вітав дімарх (очільник муніципалітету) Елевферіос Кіріакідіс.

    У неділю, 4 вересня, на Тасосі відбудеться Божественна літургія, за якою співслужитимуть Вселенський патріарх Варфоломій, архиєпископ Афінський і всієї Еллади Єронім та митрополит Київський і всієї України Епіфаній.

    Найсвіжіше

    Популярне