Четвер, 25 Квітня, 2024
Бiльше

    Церкви наголошують на необхідності примирення, єдності та розбудови миру в Україні – ВРЦ

    Війна в Україні, церковний діалог і гуманітарна допомога були в центрі уваги третього дня 11-ї асамблеї Всесвітньої Ради Церков (ВРЦ). Керівники церков з України разом із главами екуменічних організацій наголосили на необхідності примирення, єдності та розбудови миру.

    Європейське пленарне засідання, яке відбулося 2 вересня в Карлсруе, було засноване на біблійній притчі про доброго самарянина, Луки 10, що відображає контекст співчутливої ​​любові Христа, повідомляє пресслужба ВРЦ.

    «Понад три століття Російська імперія та Совєтський Союз намагалися стерти самобутність українського народу, – зазначив архиєпископ Чернігівський і Ніжинський Євстратій з Православної Церкви України. Але ми успішно боремося за нашу свободу, за наше незалежне майбутнє».

    Архієпископ Євстратій високо оцінив екуменічні організації за тверду позицію щодо російської агресії та звернення до російського патріарха Кіріла. “Ніхто не має права благословляти агресію, ніхто не має права виправдовувати воєнні злочини та акти геноциду”, – сказав він.

    Професор Сергій Бортник з Української православної церкви розповів, як його церква допомагає. «Багато вірних стали волонтерами. Наша церква отримує та розповсюджує різну гуманітарну допомогу – особливо з сусідніх країн та наших сестринських церков», – сказав він.

    Генеральний секретар Конференції Європейських Церков д-р Йорген Сков Сьоренсен підкреслив, що «Україна викликає занепокоєння не лише Європи, а й усього світу».

    «Через наше недавнє європейське минуле війна на європейській землі приносить конотації, які виходять за рамки їх реального часу та місця в історії. Це пробуджує давно минулі спогади. І це кидає виклик міцній європейській довірі до того, що ця частина світу перетворилася – або перетворилася – на післявоєнний континент тривалого миру», – сказав він.

    Сьоренсен поділився тим, як Конференція Європейських Церков організувала Європейську попередню асамблею в лютому після російського вторгнення до України, де програма була розроблена відразу, щоб врахувати страхи, невизначеність і шок, що охопили Європу в той час. «Ми слухали голоси. Ми проаналізували. Ми разом молилися», – сказав він.

    Преподобний д-р Дагмар Пруїн, президент Bread for the World і Diakonie Katastrophenhilfe, розповів, як війна в Україні принесла людям незмірні страждання. «Руйнування, переміщення, тортури та насильницька смерть є реальністю для мільйонів», – сказала вона.

    Пруїн говорив про значні виклики, з якими стикаються церковні установи в наданні допомоги жертвам війни, особливо коли існує велика потреба, що виникає внаслідок інших катастроф, включаючи зміну клімату. Вона підкреслила, що гуманітарна робота церков є і повинна продовжувати бути вкорінена в баченні дияконії.

    Найсвіжіше

    Популярне