Вівторок, 16 Квітня, 2024
Бiльше

    ЗСУ може взяти в полон 20 тисяч окупантів під Херсоном – британський аналітик

    Через чотири дні після оголошення про початок контрнаступу України, аналітики вважають, що Київ розпочав «амбітну операцію», яка може призвести до оточення майже 20 тисяч російських солдатів та звільнення півдня.

    Про це повідомляє “Голос Америки” з посиланням на військових оглядачів.

    Українцям вдається проводити цю операцію без підтримки авіації, що було необхідною умовою для успішного наступу протягом останніх 100 років.

    Контрнаступ української армії на Херсон, на думку британського військового аналітика Майкла Кларка, є «амбітним» і «важливим моментом» у війні з Росією, адже лінія наступу розтягнулася на 160 кілометрів, а мета – звільнити економічно важливі південні райони країни.

    Колишній директор Королівського інституту об’єднаних служб (RUSI) сказав, що на його думку, метою українського війська є звільнити Херсон та Нову Каховку, яка розташована на стратегічно важливій трасі неподалік гідроелектростанції та дамби, яка контролює водні потоки на територіях, які опинилися під контролем Росії.

    Британський військовий дослідник, який нині є заступником директора Інституту стратегії та безпеки Університету Ексетера вважає, що українська армія може виграти битву за Херсон без бою, якщо їй вдасться переконати росіян у тому, що вона може оточити 20 тисяч російських солдатів, які базуються на правому березі Дніпра. Сама ця загроза може змусити росіян відступити без бою, вважає британський аналітик.

    Американський Інститут вивчення війни ISW зауважує, що «час початку контрнаступу відповідає помітній деградації російських можливостей на заході Херсонщини», також, на думку американських аналітиків, для Києва важливо якнайшвидше почати звільнення окупованих українських земель і людей».

    Проте, як зауважує ISW у твіті, попри те, що українці чітко ціляться в окремі сектори, які вони визначили як вразливі ланки російської оборони, «контрнаступальні операції можуть розгорнуться на найближчі тижні і, можливо, місяці».

    Американські експерти наголошують, що українським збройним силам доводиться проводити наступальні операції без кількісної переваги, яка зазвичай необхідна для успіху в таких операціях. Тому українці беруть швидше хитрістю, ніж кількістю – наприклад, спрямовують атаки противника у хибному напрямку, або застосовують інші хитрощі, щоб відвернути увагу росіян від секторів лінії, на яких буде зосереджено зусилля прориву.

    Найсвіжіше

    Популярне