Субота, 20 Квітня, 2024
Бiльше

    «Усі, хто проти об’єднання церков, – проти України», – митрополит Луцький і Волинський Михаїл

    «Усі три православні гілки, які існують на території України, мають об’єднатися й обрати патріарха Київського і всієї Русі. Вихід із ситуації – одна держава, одна українська влада, одна українська церква зі своїм предстоятелем на чолі», – впевнений владика Михаїл, митрополит Луцький і Волинський Православної церкви України.

    Про своє становлення як духівника української церкви та про об’єднання церков він розповів 12 каналу, передає «Волинь».

    «Я був упевнений, що маю бути в Україні, маю тут ставати священнослужителем, маю належати до Київського патріархату. Хоча тоді його по-різному називали (неканонічний, неблагодатний), мене це не зачіпало. Я знав, що я з Богом. Як виявилося, я стояв на правильному шляху. Сан, який я прийняв, канонічний. Сьогоднішнє моє служіння – це служіння в благодатній українській церкві… Я ніколи не сумнівався у своєму сані. Сьогодні в мене немає жодних питань.

    Нині є питання в інших, у тих, хто додумує, що собою являє Православна церква України. Як виявилося, московський патріархат неканонічний, поза церковним двором. Хто вони, хто їх визнає, хто з ними готовий мати спілкування?» – наголосив владика Михаїл.

    Додав, що, на жаль, несвідомі люди довіряють тим, кого вважають авторитетом, зокрема священнику московського патріархату, який може обманювати велику кількість вірян.

    Він звернув увагу, що зараз ті парафії, які виходять із лона московського патріархату та переходять до Православної церкви України, ухвалюють такі рішення з ініціативи самих прихожан, а не з настанови священників.

    «Ми бачили безліч сюжетів: священник Московського патріархату коригує вогонь ворога, священник московського патріархату знущався з українців під Києвом, архієрей московського патріархату освячує зброю для знищення українців, священник московського патріархату бажає знищення України. Можна сказати, що патріарх кирило благословляє вбивства українців, відстоює ідею «русского міра». Тобто московський патріархат підтримує ідею знищення України. Вони сіють це зло, вони задурманюють людей.

    «Але українці побожні й вважають, що священник не може говорити неправду. Вони фанатично вірять, не аналізують те, що відбувається. На жаль, серед таких – і люди, які мають вищу освіту. Вони недалекі, чумні. Сумно констатувати, що це переважно Полісся. На Поліссі найбільше церков московського патріархату», – нагадав митрополит.

    Для російської православної церкви важливо зберегти вплив на українців, тому що це дасть можливість підірвати основи незалежності України. Тож священники мп в Україні робитимуть усе, аби залишити своїх прихожан під російським впливом.

    «Священнослужителі, які мають вести до Христа, які мають говорити про духовне життя, є колаборантами. Це політики в рясах», – акцентував владика Михаїл.

    Українська православна церква московського патріархату не засудила російську агресію, звірства російської армії, ідеологію «русского міра», дії кирила, зауважив він.

    За його словами, серед прибічників Московського патріархату в Україні можна вирізнити три групи: люди, які ненавидять Україну; національно налаштовані прихожани, які хочуть бачити Україну вільною; ті, хто вагається, бо не знає, куди примкнути.

    «Шлях православної церкви – лише один. Усі конфесії мають засудити ідеологію «русского міра», засудити війну, з якою Росія прийшла до нас, зібратися разом зі Збройними силами і вигнати ворогів із нашої території, з нашої держави (у цьому капелани, священнослужителі та церква мають максимально допомогти ЗСУ). Усі три православні гілки, які існують на території України (Православна церква України, Українська православна церква, Українська греко-католицька церква), мають об’єднатися й обрати патріарха Київського і всієї Русі.

    Вихід із ситуації – одна держава, одна українська влада, одна українська церква зі своїм предстоятелем на чолі. Всі, хто пропонує інші ідеї, хочуть розколоти Україну та знищити її… Усі, хто проти об’єднання церков, – проти України», – висловив думку митрополит Луцький і Волинський.

    Владика Михаїл вважає, що питання церкви сьогодні досить актуальне на загальнодержавному рівні, тому українська влада має звернути на нього увагу, адже зараз також триває «війна за душі людей, за тих, хто вагається, чи бути в Україні, чи тікати з України, чи розбудовувати, захищати Україну».

    «Рішення обласних рад правильне (про звернення щодо заборони УПЦ МП на території України, – ВН), його потрібно підтримати. Це не компетенція обласної ради, але це голос і аргумент для ухвалення рішення Верховною Радою. Діяльність колаборантів і прихильників «русского міра» в Україні має бути заборонена… Якщо конфесія не засуджує дії і діячів, які прийшли з агресією до нас, то вона є прихильником РПЦ і московії.

    У нас війна. Який лібералізм може бути під час війни? Ти або з Україною, або проти неї. Потрібно визначатися. Минув період, коли ми могли маневрувати, говорити: це не на часі, церква поза політикою чи політика поза церквою, давайте молитися за мир. Нам мир не потрібен. Нам потрібна перемога. Коли настане перемога України над росією, тоді настане мир. Тоді ми, наша українська незалежна церква, відслужимо молебень», – прокоментував владика.

    Найсвіжіше

    Популярне