Четвер, 28 Березня, 2024
Бiльше

    На Тернопільщині люди зупинили хресну ходу УПЦ МП

    Тисячні колони «паломників» рухаються з Хмельниччини до Почаївської лаври. У кількох селах люди завернули їх назад, не обійшлося без конфліктів та виклику поліції

    Колону хресної ходи прибічників та парафіян православної церкви московського патріархату напередодні Дня Незалежності зупинили місцеві жителі у Вишнівці на Кременеччині. Паломники йшли з Хмельниччини у Почаївську лавру. Вишнівчани повернули колону назад. Також її розвернули і в Підволочиську.

    У колоні видно молодих здорових чоловіків, жінок з дітьми, старців та священників московського патріархату. Як пишуть користувачі соцмереж у коментарях, учасники ходи вигукували: «христос воскресє», «воістинну воскресє», натомість жителі Підволочиська відповідали їм: «Слава Україні», «Героям слава», а також «Геть московського попа», «До пекла, там ваше місце».

    Чи перевіряла поліція документи учасників ходи, особливо чоловіків, чому не зупинили колону, як реагує на ситуацію обласна військова адміністрація, з’ясовував Терен.

    “Вовки в овечій шкірі”

    Про зупинку вишнівчанами колони 23 серпня повідомив на своїй фейсбук-сторінці священник Збаразького благочиння ПЦУ Святослав Швець.

    «Прохання від волонтерів, людей доброї волі, ветеранів АТО, інтелігенції та всіх небайдужих людей, які вболівають за Україну та Українську Церкву, завтра стати в стрій та знову повернути колону. Я вже не називаю її хресною ходою, бо переконався, що під Хрестом та іконами йдуть «вовки в овечій шкірі», – написав отець.

    У коментарях пишуть, що паломників також вигнали з села Коханівці, що на території Вишнівецької громади. Не обійшлося без конфліктів.

    «З села Коханівка їх також попросили. Звичайно, були провокації. Були такі в ходаків, які хотіли битися, викликали поліцію, яка допомогла випровадити їх з села. Село Коханівку наразі з матюками і прокльонами вони покинули, – написав у коментарях священник Тернопільської єпархії ПЦУ Роман Длугаш.

    «Ми стурбовані та боїмось за свої оселі та дітей, за свої храми та парафіян, адже в цій ході за спинами простих людей йдуть чоловіки кримінальної зовнішності та люди підготовлені до силового протистояння, – написав на фейсбук-сторінці отець Святослав Швець.

    Як виявилося, на чолі колони йшов полковник поліції Хмельницької області Юрій Данілков. Про це повідомляє протоієрей Дубенщини Ігор Когут.

    У голові колони йшов полковник поліції Хмельницької області, це своїм коментарем підтверджує Олександр Плевачук, який додає фото посвідчення поліціянта, – йдеться у дописі на його фейсбук сторінці.

    Зазначимо, що 24 серпня на засідання виконкому Шумської ОТГ прийняли рішення про заборону будь-яких релігійних хресних ходів в період війни. Рішення опублікували на фейсбук-сторінці Шумського благочиння ПЦУ.

    У Тернопільській обласній військовій адміністрації кажуть, що проведення цього масового заходу не дозволяли.

    Є рішення Ради оборони Тернопільщини від 26 липня, яке доведено до відома всім релігійним організаціям, в тому числі і керівництву Почаївської лаври. В ньому йдеться про те, що керівникам релігійних організацій потрібно завчасно інформувати обласну військову адміністрацію та Головне управління Національної поліції області про наміри проведення релігійних обрядів із значною кількістю учасників. Свято-Успенська Почаївська лавра не зверталася до військової адміністрації про такий дозвіл на проведення обряду з великою кількістю людей, – коментує речниця Тернопільської обласної військової адміністрації Ганна Василенко.

    Як каже вона, обласна військова адміністрація вирішити ситуацію не може. Тут втрутитися має поліція.

    “Вплинути на них не можуть”

    Паломники рухаються кількома колонами різними за розміром. Одна з них налічує близько тисячі осіб, проте є ще більші від неї, повідомили Терену в відділі комунікації поліції Тернопільської області. Однак вплинути на них правоохоронці не можуть.

    Працівники поліції зверталися до одного з головних цієї ходи та попередила про те, що такий рух у воєнний час заборонений. Про це йдеться у рішенні Ради оборони Тернопільської області від 26 липня: “під час здійснення релігійних обрядів уникати організованого пересування пішки чи автомобільним транспортом”, – коментує заступник начальника відділу комунікацій Головного управління Національної поліції Тернопільської області Андрій Василик.

    За його словами, хода відбувається без офіційного організатора чи організації, ці люди просто йдуть самостійно. Відтак у поліції немає підстав перевіряти у них документи.

    На сьогоднішній день працівники поліції забезпечують безпеку дорожнього руху під час ходи цієї колони. Також стежать за охороною публічного порядку та безпеки, – каже Андрій Василик.

    Нагадаємо, Радою оборони Тернопільщини на Тернопільщині заборонено проводити масові молитви та зібрання. Наприклад, цього року заборонили традиційну прощу у Зарваниці.

    Найсвіжіше

    Популярне