Вівторок, 23 Квітня, 2024
Бiльше

    Священник УПЦ МП забрав ключі від храму: у селі на Чернігівщині частина людей переходить в ПЦУ і молиться надворі

    Частина жителів села Линовиця, що біля Прилук Чернігівської області, ходять на службу у Свято-Успенський храм, інша частина молиться надворі. Таким чином люди розділилися після зборів релігійної громади, які відбулися 1 червня. Тоді за перехід з Української православної церкви (Московський патріархат), проголосувало 412 жителів громади. 52 людини пізніше підписалися, що проти такого переходу.

    Прихильники Православної Церкви України домовилися, що молитимуться надворі, поки документально не завершать перехід. Для цього вони запрошують священника з Прилук. Водночас священник УПЦ з парафіянами користуються храмом і надалі, розповіла прихильниця ПЦУ Ольга Галібаренко, повідомляє “Суспільне”.

    “Прийняте було рішення не правити в церкві ні одному патріархату, ні іншому. Через те, ми не порушуємо закону і в церкву на цей час не заходимо. Ми не хочемо порушувати закон і те, що ми протоколом прийняли — не заходити в церкву до повної перереєстрації та отримання документів”, — каже Ольга.

    На думку іншого прихильника ПЦУ Андрія Павлушенка, який працює вебпрограмістом та має духовну освіту, приводом до зміни конфесії стала війна та те, що священники у своїх проповідях доводили людям про “ми всі руські, треба любити Росію”.

    “Духовна семінарія, духовна академія. І ще вчився в аспірантурі в Москві. Моїм ректором був сьогоднішній патріарх Кіріл Гундяєв. Я не був священником. Не захотів, тому що я побачив цей дурдом російський, мене просто відвернуло. Я бачив, як нам нав’язують ці наративи, скрепи, “мы же братья”, — пояснює Андрій.

    Віра Іванівна також голосувала за Православну Церкву України: “Я буду Україні податки сплачувати, але не на Росію. Наших убивають дітей! Я беру свічку. Копійки плачу, і вони за ті гроші вбивають наших дітей”.

    21-річний протоєрей Максим від травня настоятель храму у Линовиці. Каже, що зайти всередину, можна лише з теробороною.

    “Після того, як відбулися ті збори, я неодноразово чув від тих людей, котрі там голосували, і вони кажуть, що вони голосували не за ПЦУ, а проти московської церкви. А московської церкви на Прилуччині, та взагалі в районі немає”.

    Також він пропонує прихильникам переходу до ПЦУ будувати свій храм і створити свою релігійну громаду.

    Голова Линовицької територіальної громади Віталій Нестерко бачив протокол зборів про перехід до ПЦУ, і заяву з підписом тих, хто проти. Чоловік вважає, що він як представник влади не має права втручатися в історію з переходом. Голова громади додав, що він не писав заяву, щоб церкву закривали, лише прохання до командира тероборони — забезпечити збереження майна.

    Прихильники ПЦУ запевняють, щойно отримають повний пакет документів про зміну конфесійної приналежності, повторно проведуть збори громади, визначать відповідальних осіб та перейдуть до інвентаризації майна церкви. Усі дії чинитимуть у супроводі поліції та представників влади. Представники ж УПЦ не готові йти з церкви.

    Найсвіжіше

    Популярне