Вівторок, 23 Квітня, 2024
Бiльше

    Верховна Рада розгляне законопроєкт про українську національну ідентичність

    У вівторок, 16 серпня, Верховна Рада України розгляне проєкт Закону “Про основні засади державної політики у сфері утвердження української національної та громадянської ідентичності” (№6341). Автори документу зазначають, що ухвалення законопроєкту визначить основні засади державної політики з утвердження української національної та громадянської ідентичностей як складових національної безпеки України.

    Про це йдеться в пояснювальній записці зо проєкту Закону.

    “За роки незалежності України питання утвердження української національної та громадянської ідентичності лише розрізнено та фрагментарно висвітлювалося у законодавстві, що врегульовує відносини у різних сферах суспільного життя. Однак потреба комплексного та системного врегулювання зазначених питань значно актуалізувалася після 2013 року, коли кілька регіонів України зазнали військової агресії та були окуповані Російською Федерацією, а неефективність чинного законодавчого врегулювання цих питань стала очевидною”, – говориться в документі.

    Його автори наголошують, що існування та процвітання Української держави неможливе без загального усвідомлення громадянами своєї громадянської ідентичності, що веде початок від ототожнення себе кожним громадянином з українським народом.

    “Відчуття такої належності через мову, традиції, цінності безпосередньо позначається на житті кожної людини. Сукупність усіх індивідів, які пройшли таке самовизначення, є необхідним фундаментом для формування потужного громадянського суспільства, сильної нації та міцної держави”, – говориться в пояснювальній записці.

    Особливого значення зазначене питання набуває для сфери національної безпеки і оборони, адже утвердження української національної та громадянської ідентичностей громадян як одної з визначальних засад держави значно посилює її у здатності протистояти внутрішнім і зовнішнім безпековим загрозам. Однак на сьогодні питанням утвердження громадянської ідентичності в різних сферах суспільного життя та на рівні різних соціальних інститутів приділяється недостатньо уваги. Значною мірою така ситуація зумовлена відсутністю належної нормативної основи.

    “Таким чином, актуальну потребу належного врегулювання відносин у сфері утвердження української національної та громадянської ідентичності неможливо забезпечити без ухвалення спеціального закону. Такий закон має визначити законодавчі засади державної політики у сфері утвердження української національної та громадянської ідентичності, здійснення національно-патріотичного виховання та громадянської освіти, закласти основу для консолідованих та скоординованих дій усіх суб’єктів цього процесу – від окремого громадянина до Президента України, створити умови для участі у ньому сил безпеки і оборони України, закордонних українців, міжнародних організацій”, – підкреслюють автори законопроєкту.

    Серед переліку завдань законопроєкту, зокрема, зазначені:

    • утвердження української національної та громадянської ідентичності;
    • формування активної громадянської позиції на основі поваги до прав людини, духовних цінностей українського народу, національної самобутності;
    • формування та збереження української національної ідентичності у громадян України, які належать до української нації, та закордонних українців;
    • забезпечення розвитку етнічної, культурної, мовної та релігійної самобутності всіх корінних народів і національних меншин України, збереження їх національної ідентичності;
    • розвиток патріотизму;
    • формування, утвердження та розвиток оборонної свідомості та громадянської стійкості.

    Найсвіжіше

    Популярне