Вівторок, 23 Квітня, 2024
Бiльше

    СБУ на Кіровоградщині не вбачає колабораціонізму у вітаннях архиєрея УПЦ МП моспатріарха Кіріла

    Управління Служби безпеки України у Кіровоградській області не вбачає колабораціонізму в листуванні митрополита “Кіровоградського” УПЦ МП Іоасафа (Губеня) з московським патріархом Кірілом.

    “СБУ постійно відслідковує та здійснює аналіз провокативних матеріалів, що поширюються в соцмережах. Дії та вислови вказаної духовної особи на даний час не містять ознак держзради або колабораціонізму, оскільки викладені у приватній переписці та не пропагувались відкрито. Тому в даному випадку СБУ не може реагувати відповідно до норм КПК України, а оцінку моральності діям особи має дати суспільство”, – прокоментували у пресслужбі обласного управління СБУ виданню “Гречка” вітання та подяки митрополита УПЦ МП на Кіровоградщині Гундяєву.

    Водночас у СБУ наголосили, що їхні служби постійно перевіряють та вивчають зв’язки місцевих громадсько-політичних діячів з представниками РФ.

    “Кіровоградський” митрополит УПЦ МП вітав московського патріарха Кіріла із днем ангела і повторював пропагандистські фрази про “одін народ”, “Святу русь”. Про Україну, українців і війну РФ проти України, злочини режиму Путіна і причетність до них Гундяєва – жодного слова у листі Іоасафа не було. Замість цього похвала Кірілу і надія на “виконання трудів” на благо РПЦ.

    У листі, доступ до якого отримав “Духовний Фронт України” з середовища московського патріархату, Іоасаф пише, що “наша радість посилюється святкуванням вашого дня тезоіменитства. Воістину масштаб Ваших зусиль з духовно-етичної освіти нашого народу порівняний з діями св. рівноап. Кирила”.

    Найсвіжіше

    Популярне