Середа, 24 Квітня, 2024
Бiльше

    Наша надмірна людяність, сердечність спонукає російську сторону до агресії – митрополит Михаїл

    В українських громадах найбільше бажання – щоб не посваритися. І ця толерантність, м’якість, надмірна людяність, сердечність навпаки спонукає російську сторону до агресії, до звинувачень, до криків. У нас 90% громади може бути за перехід до Православної Церкви України, а 10% – “кричащих”. І через них 90% не можуть увійти до храму.

    Про це сказав митрополит Луцький і Волинський Михаїл в інтерв’ю “Конкурент TV”. Владика також назвав кількість парафій на Волині, що вийшли з підпорядкування московського патріархату, від 24 лютого.

    “У нас (Волиньській єпархії ПЦУ) на сьогоднішній день задокументовано, тобто все в межах чинного законодавства, проведені збори, протоколи, правильно завізовані і направлені в обласну адміністрацію. Деякі з них вже зареєстровані, деякі в процесі підписання. Це 40 парафій, які вже оформлені, які вже вийшли з підпорядкування московського патріархату і об’єдналися з Українською Церквою. Я б не казав це перехід – це вихід із російського підпорядкування і об’єднання”, – наголосив архиєрей.

    За його словами, орієнтовно 450 парафій на Волині ще знаходяться в підпорядкуванні московського патріархату.

    “Я зараз дуже часто їжджу по різних парафіях: і міських, і сільських, що вийшли з підпорядкування московського патріархату. Це завжди дуже трепетний момент: вони зробили крок, а старе залякування плюс звичка “чи це правильно, чи неправильно”. З таким трепетом люди сприймають приїзд архиєрея. І мені це передається, не тільки вони очікують: а що сказав, а що буде дальше, а чи правильно зробили, наче правильно. Малесенький сумнів все одно залишається. Крок, в якому люди не мають відповіді на всі запитання. Вони впевнені в своїй дії, але є відсутність богословських знань, відсутність знань, навіть, юридичних. Вони йдуть шляхом “чи все правильно зроблено”. Максимум, що люди хочуть, це найменше протистояння в громаді. У них найбільше бажання – щоб не посваритися. Ця толерантність, наша м’якість, надмірна людяність, сердечність навпаки спонукає російську сторону до агресії, до звинувачень, до криків. У нас 90% громади може бути за перехід до ПЦУ, а 10% – “кричащих”. І ті 90% не можуть увійти до храму”, – наголосив владика Михаїл.

    Найсвіжіше

    Популярне