П’ятниця, 26 Квітня, 2024
Бiльше

    Представники УПЦ МП зняли ікону «Богородиці – захисниці українських воїнів» із стіни монастиря

    На Кам’янеччині представники УПЦ МП на Маковея самовільно зняли ікону «Пресвята Богородиця – захисниця українських воїнів» з центральної печери скельного Бакотського монастиря.

    Про інцидент повідомив капелан ПЦУ Олександр Цісар у Фейсбуці, передає Духовний Фронт України.

    «… нажаль ця ікона чимось стала невгодна священникам, прихожанам УПЦ (МП) та навіть сім’ї голови ОТГ Старої Ушиці Тимчуку Анатолію, які були на Маковея в монастирі на молитві. Що сталося? Для чого зняли ікону? Ці питання з слів працівників національного парку, які в присутності поліції були задані згаданим вандалам залишилися без відповіді. Прикро», – зазначає капелан.

    Кричуща своєю неординарністю в час війни подія сталася вранці 14 серпня на велике свято Мучеників Маккавеїв.

    Неодноразово на зборах релігійних громад Кам’янеччини про перехід з УПЦ (МП) в Православну Церкву України, московські священники переконували людей що, мовляв, вони справжня українська церква та що всі православні парафії «УПЦ Онуфрія» в районі моляться за наших воїнів та допомагають.

    «То яка це допомога в час війни московії проти українського народу, коли в Бакоті, де щодня проходять тисячі туристів з України і з всього світу так звані священники в присутності голови ОТГ Старої Ушиці, самовільно здерли з стіни храму, освячений Образ, список якого в кишеньковому форматі розданий українськими капеланами в руки сотням українських воїнів», – обурюється священник ПЦУ.

    «Як розцінювати сьогодні такі дії Московського патріархату в нашому районі? Це акт вандалізму чи посібництво окупантам в час війни? Чи це такий прояв молитовної опіки про українців?  Просто слів немає… Є крик душі», – підсумував отець Олександр.

    Що було раніше?

    Щороку представники УПЦ (Московського патріархату) відправляють служіння в Бакотському Свято-Михайлівському монастирі 11ст., який є пам‘яткою архітектури національного природного парку «Подільські Товтри» і є власністю держави.
    Під час воєнного стану 17 травня на Переполовення за проханням керівництва парку «Подільські Товтри» в особі Тарас Горбняк та підтримки небайдужих подолян, патріотичних жителів та волонтерів Кам’янеччини в храм монастиря на центральну стіну був придбаний та встановлений розміром 1.6 на 2.5 метри образ Пресвятої Богородиці, яка руками своїми покриває воїнів – Захисників України.

    Керуючий Хмельницькою єпархією ПЦУ єпископ Павло з собором духовенства та віруючими Кам‘янець-Подільського району провели служіння в монастирі та освятили цей образ для преклоніння та молитви людей за Захисників України, а також в пам‘ять про Полеглих Героїв, адже за час повномасштабного вторгнення 24 лютого цього року і з 2014 року – десятки сімей Поділля осиротіли, бо наші воїни життя віддали за Україну.

    Радість від перебування згаданого образу швидко облетіла всю Хмельниччину. Засоби масової інформації, газети, телебачення про це розповідали всім. Про встановлення Ікони взнали тисячі віруючих Поділля та їхали багато людей з всієї України в Бакотський монастир, щоб помолитися перед образом за українських воїнів та перемогу нашої держави. За день до свята Маковея міський голова Львова Андрій Садовий, який перебував в Кам‘янці-Подільську теж відвідав Бакотський монастир та молився перед Образом Пресвятої Богородиці захисниці українських воїнів.

    «Багатовікові стіни монастиря ніби ожили і промовляли Слава Україні і її Героям!» – ділилися враженнями працівники що обслуговують святиню.

    Нагадаємо, черкаські віряни та духовенство ПЦУ передали на фронт пікап. Також у Рудні на Волині одноголосно підтримали перехід до ПЦУ.

    Освячення ікони єпископом ПЦУ Павлом / Фото: Фейсбук

    Найсвіжіше

    Популярне