П’ятниця, 29 Березня, 2024
Бiльше

    Гендиректор МАГАТЕ готовий очолити місію на Запорізьку АЕС для посилення її безпеки

    Генеральний директор МАГАТЕ Маріано Ґроссі пропонує очолити місію фахівців агентства на Запорізьку АЕС для посилення заходів її безпеки.

    Про це він заявив у четвер на засіданні Ради Безпеки ООН, передає Укрінформ.

    За його словами, оскільки ЗАЕС перебуває на тимчасово окупованій території, експерти можуть потрапити на станцію, якщо місія співпрацюватиме як з українською владою, так і з державою-окупантом – росією.

    «Я особисто готовий очолити таку місію», – наголосив він.

    Експерти могли б оцінити фізичні збитки, заподіяні станції. Зокрема стан основних і резервних систем безпеки, умови роботи персоналу, поясни він.

    «Місія на об’єкт також дасть нам можливість вжити термінові заходи щодо гарантій безпеки, перевіривши стан реакторів та обладнання, ядерних матеріалів, сховища свіжого і відпрацьованого палива», – додав Ґроссі. Також необхідно провести технічне обслуговування обладнання, яке забезпечує віддалену передачу даних для МАГАТЕ, сказав він.

    Таку місію МАГАТЕ було готове провести ще в червні, «але, на жаль, в силу політичних чинників та інших міркувань цього не сталося», зазначив гендиректор агентства.

    Ґроссі вкотре наголосив, що будь-які воєнні дії на станції та поблизу неї мають бути негайно припинені, оскільки становлять загрозу для ядерної безпеки.

    Нагадаємо, росіяни пошкодили насосну станцію на ЗАЕС пострілами біля енергоблока. Також існують ризики витоку радіації.

    Найсвіжіше

    Популярне