Середа, 17 Квітня, 2024
Бiльше

    Чому архієреї УПЦ МП просились закордон і що вони там робили?

    Очільник Української православної церкви Московського патріархату митрополит Онуфрій (Березовський) наприкінці червня звернувся до голови Державної прикордонної служби України з проханням дозволити виїзд з України п’яти єрархам УПЦ МП. Відповідний документ публікує ЛБ. Дані єрархи мали нібито займатись організацією парафій для українських біженців.

    Зокрема, глава УПЦ МП просить дозволити виїзд керуючому справами УПЦ митрополиту Бориспільському і Броварському Антонію (Паканичу), митрополиту Чернівецькому і Буковинському Мелетію (Єгоренко), архієпископу Шепетівському і Славутському Євсевію (Дудці), єпископу Ірпінському Лавру (Березовському) та єпископу Бородянському Марку (Андрюку).

    Прохання від Онуфрія написане 22 червня. На підготовку дозволів перетину кордону потрібно близько 10 днів, то виходить, що єрархи УПЦ МП вже понад місяць тому могли перетнути кордон. За цей час вони б могли продемонструвати свою діяльність по “створенню парафій” для біженців.

    Диякон ПЦУ Іван Петрущак проаналізував офіційний сайт Відділу зовнішньо-церковних зв’язків УПЦ МП та загалом згадки в мережі інтернет про єпископів, які просились за Кордон і не виявив нічого, що б могло свідчити про хоч якусь діяльність за кордоном. Всі богослужіння УПЦ МП, які відбулись за межами України, пройшли без участі вищезгаданих єпископів УПЦ МП.

    Митрополит Антоній (Паканич) із 1 по 9 серпня служив в Україні, про що йдеться на сайті єпархії. 24 липня і 22 липня, 17 липня, 12 липня Антоній теж перебував у Києві. Про його поїздки за межі України на сайті єпархії УПЦ МП в Борисполі не повідомляють.

    Буковинський єрарх УПЦ МП Мелетій теж лише освятив храм в селі Кам’яна в Україні. Інші єпископи або були помічену в соборних богослужіння і місцевих візитах в міста України.

    Виникають закономірні питання: Навіщо було просити дозволити їм перетнути кордон і що робили ці єпископи за кордоном? Чому не видно жодної їхньої діяльності на парафіях за кордоном? Якщо вони нічого з того, про що писав Онуфрій – не робили, то чи можна в такому разі вважати Березовського таким, хто дає завідомо неправдиві свідчення?

    Військовозобов’язані чоловіки від 18 до 60 років можуть залишати межі України для перевезення медичних вантажів, вантажів гуманітарної допомоги для населення або потреб ЗСУ. Шахраї використовують фіктивні причини для перетину кордону. Наприклад Волинський адвокат піде під суд за зловживання впливом та сприяння незаконному переправленню осіб через державний кордон України з корисливих мотивів. Адвокат брав гроші за внесення в список водіїв чоловіків, які хотіли привезти собі з-за кордону автомобілі.

    «Якщо єпископи УПЦ МП були за кордоном, але з іншою метою, яка не зазначена в законодавстві – це шахрайство. За таке шахрайство із незаконним перетином кордону громадянам загрожує кримінальна чи адміністративна відповідальність», – підсумував диякон ПЦУ Іван Петрущак.

     

    Найсвіжіше

    Популярне