П’ятниця, 19 Квітня, 2024
Бiльше

    У Львові зняли навчальні відео про те, як ліквідувати пожежу у дерев’яній церкві

    Відеоролики поширять серед українських парафій, а також викладуть у відкритий доступ, аби всі охочі могли навчитися правильно використовувати вогнегасники у разі пожежі дерев’яної церкви.

    Про це інформує пресслужба Львівської ОВА.

    Фільмування навчальних відео та випробування водо-туманних вогнегасників, призначених для ліквідації пожеж внутрішнього оздоблення дерев’яних церков, відбулося у межах спільної ініціативи департаменту архітектури та розвитку містобудування Львівської ОВА, Головного управління ДСНС України у Львівській області, Центру порятунку культурної спадщини та Львівського державного університету безпеки життєдіяльності.

    Ця ініціатива є частиною благодійного проекту “Придбання вогнегасників для захисту дерев’яних церков в Україні” Всесвітнього фонду пам’яток (WMF). Фонд нещодавно передав в Україну 440 водо-туманних вогнегасників для захисту 158-ми дерев’яних церков під час війни. А Міжнародна рада з охорони пам’яток та історичних місць (ІКОМОС) і Фонд збереження української сакральної спадщини (США) цьому проєкту активно сприяли.

    “82 водо-туманних вогнегасники залишаються на Львівщині. Їх розвеземо у 34 дерев’яні церкви області. Також ми подумали, що було б добре навчити людей, як з тими вогнегасниками правильно поводитися, щоб їхнє використання за потреби було справді дієвим. Так виникла ідея зняти короткі навчальні відео”, — розповідає пам’яткоохоронець, начальник управління охорони об’єктів культурної спадщини ДАРМ ЛОВА Василь Петрик.

    Записи навчатимуть, як ліквідувати пожежу у приміщенні церкви водяними вогнегасниками, а також продемонструють, чому вогнегасники цього типу найкраще підходять для гасіння деревини та предметів з олійними компонентами (наприклад, іконостасів, виконаних олійними фарбами).

    “Обласна програма зі збереження культурної спадщини зараз, на жаль, призупинена через брак фінансування. Але департамент всіляко підтримує інші проєкти та ініціативи, спрямовані на захист наших пам’яток від пожеж. Так, з початку повномасштабного вторгнення разом з волонтерами, Інститутом “Полоніка”, Українським товариством охорони пам’яток історії та культури нам вдалося забезпечити додатковими протипожежними засобами більше 25 дерев’яних церков у Львівській області”, — каже директорка департаменту архітектури та розвитку містобудування Львівської ОВА Олена Василько.

    Додамо, що над зйомкою навчальних відео працювали:

    • Василь Петрик — пам’яткоохоронець, начальник управління охорони об’єктів культурної спадщини ДАРМ ЛОДА;
    • Ігор Брегін — очільник управління запобігання надзвичайним ситуаціям ГУ ДСНС України у Львівській області;
    • Роман Метельський — голова Українського фотографічного товариства, координатор Центру порятунку культурної спадщини (відеозйомка);
    • Василь Ковалишин — професор Львівського державного університету безпеки життєдіяльності;
    • Ігор Гармаш — засновник і директор ГО Центр мистецтв «Арт-простір»;
    • працівники ГУ ДСНС у Львівській області та Львівського державного університету безпеки життєдіяльності.

     

    Цьогоріч у травні спільними зусиллями департаменту архітектури та розвитку містобудування Львівської ОВА та Головного управління ДСНС України у Львівській області було проведено два науково-практичних семінари з пожежної безпеки пам’яток культурної спадщини.

    Найсвіжіше

    Популярне