П’ятниця, 26 Квітня, 2024
Бiльше

    Перші на Нікопольщині перейшли до ПЦУ: отець Меркурій про вибір мешканців села Шевченкове

    «Це перша громада у Нікопольському районі, яка перейшла з Московського Патріархату до Православної Церкви України», – так про релігійну громаду в селі Шевченкове Нікопольського району говорить благочинний ПЦУ Нікополя і району, капелан Нікопольської ТрО отець Меркурій.

    Вже третій рік парафіяни приходять до храму преподобного Серафима Саровського Чудотворця, який в 2019 році вони створили за власної ініціативи. Так само, як у 2018 році за власної ініціативи вирішили перейти з Української Православної Церкви Московського патріархату до Православної Церкви України.

    Що вплинуло на рішення релігійної громади Шевченкового стати частиною Православної Церкви України «Нікополь.Сіті» розповів отець Меркурій.

    «У 2018 році, ще до отримання Томосу про Автокефалію, один з воїнів, що мешкав в селі, йшов на передову. Так склалося, що він не був хрещений. Він звернувся до священника – настоятеля місцевого храму Української православної церкви Московського патріархату з проханням, щоб той його похрестив. Священнослужитель почав розпитувати бійця про те, куди він збирається і навіщо, розповідати про «братовбивчу» війну.

    Хлопець все ж таки відправився на фронт. Там зустрів наших капеланів, які на передовій його і похрестили. Господь зберіг йому життя, він повернувся.

    Відмова священника хрестити воїна обурила громаду. Це стало поштовхом до того, що мешканці вирішили створити в селі храм української церкви. Відверто кажучи, я навіть не знав де це село, ніколи там не був. Але в сусідній Новософіївці у мене є парафія на честь Петра і Павла.

    Того ж року представники Шевченківської громади в обличчі голови сільради Володимира Лукаша, директора школи, депутатів та активістів, приїхали в Новософіївку на храмове свято на Петра і Павла, з проханням створити релігійну громаду ПЦУ в їх селі.

    Вперше я приїхав до села через пару тижнів. Вже тоді я побачив, що мешканці знайшли приміщення, почали його облаштовувати. Просили, щоб я час від часу приїжджав.

    Згодом ми сформували свою громаду, зареєстрували. Встановили купол та іконостас і, тепер, у мешканців є свій маленький храм. Так Господь вирішив, що наразі це єдина громада в Нікопольському районі, яка перейшла з Московського патріархату до Православної Церкви України, – говорить отець Меркурій.

    Наостанок Благочинний ПЦУ Нікополя і району розповів, що відвідує парафію два рази на місяць, але й буває частіше: якщо потрібно відспівати або похрестити. Шевченкове невеличке село. «Десь місяць тому я відспівував воїна, мешканця цього села, який загинув на російсько-українській війні… Але багато й хрестин…», – поділився отець Меркурій.

    Найсвіжіше

    Популярне