Четвер, 18 Квітня, 2024
Бiльше

    У російського генконсульства у Фінляндії забрали церкву через війну в Україні

    Адміністрація міста Турку, що на південному заході Фінляндії, забрала у генерального консульства Росії церкву, яку передали йому в безоплатне користування ще за часів Радянського Союзу, через вторгнення в Україну.

    Про це повідомляє Helsingin Sanomat.

    Як пояснив глава адміністрації Турку з міжнародних справ Міка Акканен, церква, яка перебуває на орендованій землі, була надана російському генеральному консульству внаслідок міждержавної угоди ще з Радянським Союзом.

    “Між Фінляндією і СРСР була угода про відкриття консульств у Турку і Ленінграді (Санкт-Петербурзі), і в обох місцях мала бути можливість відпочити”, – пояснює Акканен.

    У Турку російські дипломати зокрема отримали в користування будинок в історичному районі міста, який вони переобладнали в церкву. При цьому весь час орендну плату за землю сплачувала адміністрація міста.

    Церква

    Після повномасштабного вторгнення Росії в Україну Турку відмовилося продовжувати надавати будівлю генконсульству на тій підставі, що співпраця між Гельсінкі та Москвою змінилася – а ще передача конкретно цієї будівлі перебуває в компетенції адміністрації міста.

    “Крім того, в міста нема причин дозволяти користуватися будівлями безоплатно або без компенсації. Тому припинити право користування – виправданий крок”, – додає Міка Акканен.

    Відповідно до умов користування, генеральне консульство Росії має повернути будівлю адміністрації Турку в тому вигляді, в якому її отримало – тобто не як церкву. За словами очевидців, у червні-липні з неї вивезли ікони й демонтували золотий купол.

    Окрім уже колишньої церкви, генконсульство Росії користується в Турку котеджем у тому ж історичному районі, а також іншим котеджем і земельною ділянкою на острові Каксерта біля Турку. Там ще навесні почалося будівництво церкви.

    Найсвіжіше

    Популярне