П’ятниця, 19 Квітня, 2024
Бiльше

    На Львівщині вшанували пам’ять афонського старця Івана Вишенського

    У Судовій Вишні на Львівщині встановлений єдиний у всьому світі пам’ятник українському сподвижнику Івану Вишенському.

    Про це повідомив міський голова Судової Вишні Зеновій Фольтович, передає “Еспресо.Захід”.

    У неділю, 31 липня, у Судовій Вишні вшанували пам’ять преподобного Івана Вишенського. Іван Вишенський родом із цього міста. У совєтські часи був єдиним церковним автором у шкільній програмі. Саме у Судовій Вишні встановлений єдиний пам’ятник у всьому світі борцю за захист інтересів простого люду преподобному Івану Вишенському.

    “Мало хто знав, що він не просто письменник, а й афонський схимник (прийняв урочисту присягу православних ченців додержуватися правил чернечої поведінки). Вірний син свого народу, він прагнув його свободи, боровся за неї, боровся проти гнобителів”, – розповів Зеновій Фольтович.

    Громада помолилася за перемогу, за збереження Судововишнянських захисників, воїнів ЗСУ та розквіт України, зазначив міський голова.

    Минулого року унікальною знахідкою завершилась праця болгарських спелеологів на Святій Горі Афон – неподалік від стародавнього Зографського монастиря їм поталанило виявити невідому раніше печеру, в якій, імовірно, в затворі провів останні роки життя видатний український святий, афонський старець і письменник-полеміст XVII століття Іван Вишенський.

    Предстоятель Православної Церкви України митрополит Епіфаній 11 вересня 2021 року у 400 роковини з часу упокоєння преподобного Іоана Вишенського у співслужінні архієреїв, духовенства та отців-святогорців звершив освячення відновленого пам’ятника цьому преподобному борцю за православ’я.

    Найсвіжіше

    Популярне