Вівторок, 23 Квітня, 2024
Бiльше

    На Святій Горі Афон відшукали печеру, у якій, імовірно, проживав преподобний Іван Вишенський

    Унікальною знахідкою завершилась праця болгарських спелеологів на Святій Горі Афон – неподалік від стародавнього Зографського монастиря їм поталанило виявити невідому раніше печеру, в якій, імовірно, в затворі провів останні роки життя видатний український святий, афонський старець і письменник-полеміст XVII століття Іван Вишенський, який був родом з містечка Судова Вишня на Львівщині.

    Про результати дослідження розповів Сергій Шумило, директор Міжнародного інституту афонської спадщини.

    “Проте мало хто знав, що насправді Іван Вишенський не просто письменник-полеміст, він ще й афонський схимник, який прожив на Афоні понад 40 літ. Останні роки життя провів у печерному затворі у печері поряд зі Зографським монастирем, підписуючись у своїх посланнях як “Іоан Русин, печерник Зографський”, – цитує “Міст online” розповідь дослідника.

    Шумило зазначив, що раніше вважав місцем проживання старця печеру, в якій до того подвизався Косьма Зографський. Але таке припущення є мало імовірним, оскільки в печері не збереглися сліди тривалого проживання людей. Тож Іван Вишенський міг бувати у цій печері, але не факт, що останок життя провів саме у ній.

    Натомість, нововиявлена Зографська печера більше пасує під умови суворого затворницького життя. Справа в тому, що розташована вона вгору від Зографського монастиря на крутому схилі над “Зографською річкою”. Щоб дістатись до печери від стежки, треба прив’язувати мотузки до дерев і по них спускатись вниз по схилу до печери.

    Таким чином, подвижник, який входив у затвор у цю печеру, справді був відрізаний від світу, і навіть їжу міг отримувати лише по мотузках, які мали йому спускати згори вниз до печери.

    Всередині скельна печера була прилаштована для життя, мала кілька невеличких “кімнат”, обкладених камінням із глиною і навіть частково побілених. Також були віконні отвори, збереглася кіптява від вогнища. Все свідчить про те, що у цій печері тривалий час жили і молилися затворники.

    “Болгарські колеги виявили навіть залишки кераміки. Можливо, це й є печера нашого святого земляка Івана Вишенського Святогорця”, – висловив припущення Сергій Шумило.

    “Сподіваюся, в подальшому ми ще зможемо дослідити її ретельніше, зокрема, і з метою з’ясувати, чи справді там подвизався український старець і письменник-полеміст. В усілякому випадку, сам Іван Вишенський залишив незаперечні свідчення, що останні роки життя провів у печерному затворі в печері Зографського монастиря. Тож згадана ним печера однозначно має бути поруч зі Зографським монастирем”, – зазначив наостанок Шумило.

    Нагадаємо, предстоятель Православної церкви України Митрополит Епіфаній 11 вересня у 400 роковини з часу упокоєння преподобного Івана Вишенського, на його малій батьківщині в Судовій Вишні, у співслужінні архієреїв, духовенства та отців-святогорців, звершив освячення відновленого пам’ятника преподобному борцю за православ’я Івану Вишенському.

    Найсвіжіше

    Популярне