Четвер, 25 Квітня, 2024
Бiльше

    «Ніхто не залишиться без даху над головою»: як допомагають переселенцям на Волині

    Днями представники Волинської облради та громадської організації ПЦУ «Елеос-Волинь» відвідали обласні комунальні заклади, які стали тимчасовим прихистком для сотень вимушених переселенців.

    Практично у кожному обласному освітньому закладі з початку війни мешкають від кількох десятків до кількох сотень внутрішньо переміщених осіб із регіонів, де ведуться активні бойові дії. Переважна більшість – це літні люди та родини з малим дітьми, повідомляють Волинські новини.

    Допомога керівникам закладів з облаштуванням побуту для нових пожильців, доставка гуманітарних вантажів, з’ясування проблем і потреб та звичайна людська підтримка – така мета постійних візитів голови Волиньради спільно з волонтерами та благодійниками до місць компактного мешкання вимушених переселенців.

    Нинішню зустріч голова обласної ради Григорій Недопад проводив з митрополитом Луцьким і Волинським Михаїлом, керівником громадської організації ПЦУ «Елеос-Волинь» отцем Петром Стеблиною, а також зі співробітниками апарату Волиньради Галиною Карнауховою та Станіславом Ольшевським.

    «Ми прийшли з добрим словом і гостинцями, аби хоч трохи полегшити ваше нелегке буття віддалік домівок та рідних місць. Заради цієї мети церква і влада об’єдналися», – зазначив владика Михаїл.

    «Я розумію, що ваше серце залишилося у Маріуполі, Харкові, Лисичанську, Сєвєродонецьку, Херсоні, і тільки там ви почуватиметесь удома. Хай тимчасово, але все одно ви члени нашої Волинської громади. Незважаючи на те, що з тривалістю війни зменшуються і наші ресурси, і допомога наших іноземних партнерів, ми вважаємо своїм обов’язком піклуватися про вас», – звернувся до присутніх Григорій Недопад.

    Кожна родина внутрішньо переміщених отримала кілька чималих пакунків – з продуктами, предметами гігієни та засобами для дітей – від громадської організації «Елеос-Волинь». Її керівник отець Петро зазначив, що вантаж зібрано зусиллями панотця Мечислава Пузевича та Люблінського волонтерського центру. Він також розповів, що заснована помісною Українською Православною Церквою мережа громадських організацій під загальною назвою «Елеос» має за місію соціальне служіння суспільству і країні. Вони опікуються і військовими, і переселенцями, і соціально вразливими верствами.

    Люди щиро дякували за допомогу й увагу, за облаштований побут та умови для повноцінного життя. Однак і переймалися, чи не доведеться з початком нового навчального року опинитися на вулиці.

    «У нас гарні умови проживання, нам дуже подобається місто, ми вже вважаємо його своїм другим домом, – ділиться Валерія з Краматорська. – Багато з нас уже знайшли роботу, влаштували дітей до шкіл та садочків. Ми тільки почали нормально жити, тому дуже страшно знову все втратити».

    Григорій Недопад зауважив, що освітні заклади, хоч і у власності обласної ради, проте за правилами воєнного часу рішення – за обласною військовою адміністрацією. Однак він висловив переконання, що взимку ніхто не залишиться без даху над головою. Якщо і доведеться вивільняти місця для учнів та студентів, то лише за умови надання для проживання інших площ.

    Найсвіжіше

    Популярне