П’ятниця, 19 Квітня, 2024
Бiльше

    Архієпископ Лев: «Захист незаконної загарбницької війни, яку веде Росія на релігійному ґрунті, є зловживанням релігією»

    Архієпископ Тапіо Луома та архієпископ Фінляндський Лев вважають, що шлях Володимира Путіна та патріарха Кирила захищати війну є етично неправильним і також порушує зв’язок між церквами.

    Архиєпископ Тапіо Луома з Євангелічно-Лютеранської Церкви та Архиєпископ Лео з Фінської Православної Церкви спільно висловлюють позицію щодо війни в Україні та її захисту на релігійному ґрунті, повідомляє kirkkojakaupunki.fi, передає Духовний Фронт України.

    У своєму листі, опублікованому в п’ятницю, 29 липня, архієпископи кажуть, що вони глибоко шоковані тим, що президент Росії Владімір путін використав релігію для виправдання війни в Україні, а глава Російської православної церкви патріарх Кіріл підтримав військові дії на релігійних підставах. Вони також критикували те, як українців дегуманізували та називали нацистами та фашистами.

    «Коли війні бракує раціонального виправдання, вони штучно намагаються знайти його там, що зворушує багатьох росіян: болісні спогади про Другу світову війну та православну віру», – пишуть архієпископ Луома та архієпископ Лев.

    На їхню думку, захищати загарбницьку війну є не лише етично неправильним, але й тим, що розриває зв’язок між Сходом і Заходом.

    Архієпископ Тапіо Луома розповів у ЗМІ, що ідея спільної заяви виношувалася вже давно.

    «Це питання виникло, коли архієпископ Лев відвідав мій день народження, коли ми домовилися його підготувати», – каже Луома, якому в червні виповнилося 60 років.

    «Сподіваюся, стаття дає зрозуміти широкому загалу, наскільки глибоко проблематичною є експлуатація релігії в російсько-загарбницькій війні. Усілякі спроби запрягти християнську віру на службу націоналістичним та імперіалістичним ідеям однозначно помилкові. Для мене особливо цінно, що заява прозвучала від лідерів обох Церков, і я дуже ціную співпрацю з Православною Церквою», — сказав він.

    Архієпископ Лев і архієпископ Луома також обговорюють принцип справедливої ​​війни у ​​своїх творах. У західній традиції християнства принцип справедливої ​​війни означає, що навіть якщо вбивати людину в корені неправильно, війна може бути етично виправданою в певних ситуаціях. Це в тому випадку, коли це оборонна війна, інших варіантів немає, або коли бойові дії можуть запобігти ще більшим стражданням.

    У східній традиції не йдеться про принцип справедливої ​​війни, але православна церква не вимагає пацифізму.

    «Однак вона завжди ставить християнське сумління на перше місце і наголошує, що вбивство невинних не стає етично прийнятним, незалежно від цілей держави», – нагадують архієпископи.

    Найсвіжіше

    Популярне